Index Vakbarát Hírportál

Újabb árstop érkezik, kiderült, mi lehet benne

2022. november 8., kedd 13:45

A kenyér szinte biztosan nem lesz benne a kormány következő élelmiszerárstopjában, amelyről szerdán születhet döntés. A tojás, a vaj, a burgonya és több más élelmiszer viszont bekerülhet azok közé, amelyeknek korlátozzák az árát Magyarországon.

Nemrég derült ki, hogy újabb alapvető élelmiszerekkel bővülhet a közeljövőben az élelmiszerárstop. Az erről szóló cikkekben rendre felhívták a figyelmet arra, hogy a kenyér jóformán minden más alapvető élelmiszernél nagyobb mértékben, 76,2 százalékkal drágult a szeptemberi, egyéves inflációs adatok szerint.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a minap azt mondta, szerdán születhet döntés arról, hogy mely termékekre terjed ki az árkorlátozás. Most azonban úgy fest,

pont a kenyér nem lesz azok az élelmiszerek között, amelyeket bevonhatnak az árstopba.

A miniszter ugyanis arról beszélt, hogy nem csak az áremelkedés mértéke lesz a meghatározó, hanem olyan termékekre akarnak árstopot, amelyek javarészt idehaza előállíthatóak. Leszögezte azt is, hogy a 40 százalék feletti mértékben dráguló termékekre terjed majd ki az árstop.

A Világgazdaság ezzel kapcsolatban megkérdezte Regős Gábort, a Makronóm Intézet szakmai vezetőjét, aki elmondta, mely termékek felelhetnek meg a feltételeknek. A szakértő azt mondta: sajnos sok élelmiszer van, amely 40 százaléknál nagyobb mértékben drágult, ezek az alábbiak: 

A fentiek egy részére persze már most is vonatkozik az árstop. A listára már nem fért fel a burgonya, amely 39 százalékon állt szeptemberben, de a szerdán érkező, októberi inflációs adatok szerint az is simán 40 százalékon lehet majd. 

A hazai előállítási feltétel miatt egyedül a rizs esik ki a listából a fentiek. A Világgazdaság szerint a kenyér árstoppolása logikusnak tűnhet a fentiek alapján, de ennél az élelmiszernél  az energiaárak emelkedése és a gabona drágulása miatt az előállítás is nagymértékben drágult (és a jelek szerint a közeljövőben még tovább drágul).

Ebből adódóan a Világgazdaság úgy véli: kisebb az esélye annak, hogy a kenyér ársapkát kap,

azonban a tojás, burgonya és a vaj jó eséllyel bekerülhet a hatósági áras termékek közé.

Regős Gábor szerint arra is van esély, hogy a kormány azon termékeknél alkalmazza az árstopot, amelyek nem állnak el hosszú ideig, mivel ezeknél nem áll fenn a veszélye annak, hogy valaki elkezd felhalmozni belőlük, és emiatt áruhiány alakul ki a boltokban.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok