Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Magyarország kész segíteni Ukrajnának, de az uniós hitelfelvételt nem támogatja

2022. november 8., kedd 16:03

Magyarország készen áll Ukrajna megsegítésére, azonban a háborúban álló ország további támogatására javasolt újabb uniós hitelfelvételhez nem járul hozzá – fogalmazott Brüsszelben Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülésén vett részt a belga fővárosban Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető az ülést követően újságírók előtt elmondta: nem támogatja az Ukrajnának uniós hitelfelvételen keresztül történő segítségnyújtást, mert az országnak rossz tapasztalatai vannak ezen a téren.

A koronavírus-járvány alatt felvett uniós hitelből járó támogatást Magyarország ugyanis azóta sem kapta meg – jelentette ki a miniszter.

Mint fogalmazott, az Európai Bizottság 2023-ban havi 1,5 milliárd eurós, éves szinten legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

Az uniós bizottság az ehhez szükséges hitel felvételéhez kér felhatalmazást a tagállamoktól. A testület továbbá azt szeretné, ha a felvett hitel mintegy 630 millió eurót kitevő összegű kamatfizetését a tagországok átvállalnák – tájékoztatott.

Varga Mihály utalt arra is, hogy Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint havonta három-négymilliárd euró, azaz átszámítva 1200-1600 milliárd forint kellene ahhoz, hogy fenntartsa az állam működését. Ezen összeg összeállításában Magyarország hajlandó részt venni, hitelvelvételt azonban nem támogat – szögezte le Varga Mihály.

A pénzügyminiszter közölte: Magyarország készen áll Ukrajna további megsegítésére, hozzátéve, hogy eddig több mint egymillió menekültet fogadott, és a háború február 24-i kezdete óta már több mint 31 milliárd forintot fordított a háború sújtotta ország támogatására.

(Borítókép: Varga Mihály. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok