Index Vakbarát Hírportál

Teljesen átalakult Európa földgázellátása, a kormány ezt szerette volna

2022. november 8., kedd 10:55

Az október elejére kereskedelmi üzembe helyezett görög–bolgár (IGB) és lengyel–szlovák összekötő földgázvezetékek, továbbá a norvég gázt Lengyelországba szállító Baltic Pipe lehetővé teszi, hogy Magyarország is tovább diverzifikálja beszerzési útvonalait – ismertette Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

Az orosz–ukrán háború következtében energiaválság dúl Európában. Így újra virágkorukat élik azok az infrastruktúra-fejlesztési projektek, amelyek a magas gázárak és az orosz források csökkenése miatt alternatív forrásokat jelentenek a térségünk számára. A MEKH közleményéből kiderül: a közelmúltban több fejlesztés ért a végső szakaszába. Ezek az idei gázévre már hatással vannak. Ezen kívül több projekt megvalósítása is elindult.

Három jelentős fejlesztési projekt készült el

Ezek az infrastruktúra-fejlesztési projektek Magyarország és a kelet-közép-európai régió földgázellátás-biztonságára is kedvező hatást gyakorolnak. A MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese szerint az elkészült új létesítmények nem tekinthetők a diverzifikációs fejlesztések végállomásának.

Érzékelhetően megnőtt a már meglévő csővezetékek továbbfejlesztésére irányuló igény is, mint például a Transz-Adriai Vezeték (TAP) jelenleg évi 10 milliárd köbméteres kapacitásának tervezett megkétszerezése. Másrészt ismét lendületet kapott az Eastmed-csővezeték megépítése, mely arra lenne hivatott, hogy a kelet-földközi-tengeri térség mezőiről juttassa el a gázt Délkelet-Európába

– fogalmazott Ságvári Pál, aki hozzátette, az elmúlt időszakban három jelentős gázvezeték-fejlesztési projekt ért célba, amelyek hozzájárulnak a régiónk hálózatának fejlesztésén keresztül az ellátásbiztonságunk megerősítéséhez.

Az új gázévvel kereskedelmi üzembe helyezett görög–bolgár (IGB) és lengyel–szlovák összekötő vezetékek, valamint a norvég gázt Lengyelországba szállító Baltic Pipe lehetővé teszik, hogy a közép-kelet-európai régió, ezen belül is különösen Magyarország és a tengerparttal nem rendelkező más országok tovább diverzifikálják beszerzési útvonalaikat.

Az eddig befejezett vezetékfejlesztések az alábbiak:

Magyar ellátási szempontok

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a napokban úgy fogalmazott, hogy „a kormány a diverzifikáció pártján van, de ezalatt nem az orosz energiahordozók kizárását érti, hanem a minél több forrás bevonását, például az azeri gáz mennyiségének növelése a transzadriai vezeték kapacitásának bővítése által”. 

Szerinte az „átpolitizált, átideologizált javaslatok” helyett minél több csővezetéket, LNG-terminált kell építeni, fejleszteni kell az infrastruktúrát, ugyanis ez jelenti a valós megoldást.

A külügyminiszter szerint a kormány elvégezte a házi feladatát és szinte az összes szomszédos országgal összekapcsolta a hálózatát, ellenben a megbízhatósági kérdését érintve emlékeztetett: Magyarországot eddig egy amerikai és egy osztrák vállalat hagyta cserben a romániai tengeri mezők kitermelésének ügyében, miután hárommilliárd köbméternyi gáz beszerzésére vonatkozóan már megvolt a szerződés, azonban a projekt végül leállt.

(Borítókép: Artur Widak / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok