Index Vakbarát Hírportál

MEKH: Magyarország tartja az alacsony rezsiárakat

2022. november 9., szerda 12:29

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint több európai nagyvárosban ismét tovább emelkedtek a háztartások energiaköltségei.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálat októberben is több európai fővárosban regisztrált jelentős energiaár-növekedést – derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Dublinban 44, Rómában 30, Bécsben 24, Berlinben pedig 15 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest.

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei októberben sem emelkedtek.

A nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legalacsonyabb árat (9,17 eurócent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,56 eurócent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legalacsonyabb ár európai összehasonlításban.

Miközben szeptemberhez képest a lakossági földgáz ára októberben Rómában 97, Luxembourgban 64, Lisszabonban pedig 58 százalékkal emelkedett, aközben a rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz továbbra is nálunk volt a legolcsóbb. Átlagfogyasztás (63,645 MJ) esetén a földgázért októberben is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,52 eurócent/kWh). Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,12 eurócent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezi.

Rovatok