Index Vakbarát Hírportál

A fővárosban 68 millió forint az átlagos ingatlanár

2022. november 9., szerda 15:28

Jelentős mozgás volt tavaly az országon és Budapesten belül a költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, KSH-adatokon alapuló elemzése szerint, amely egyúttal ismerteti az idén november elején jellemző kínálati árakat a legnagyobb városokban.

Pest megye a legkedveltebb célpont az országon belül költözők számára, több mint 62 ezren érkeztek oda más megyékből vagy a fővárosból 2021-ben.

Magyarország legvonzóbb megyéi és kerületeinek népszerűségi listáján az élen szerepel Pest megye,

A megyén belüli költözések alapján Győr-Moson-Sopron, Baranya és Vas megye volt 2021 leghűségesebb megyéje. A Budapesten belül költözők közül pedig a XVII., XXII. és a III. kerületiek maradtak legnagyobb arányban a kerületükön belül.

A fővároson belüli költözések alapján a XIII., a XI. és a III. kerület volt a sláger. Az eladásra kínált ingatlanok átlagára a fővároson belül a II. kerületben volt a legmagasabb november elején, 145 millió forintot tett ki. A megyeszékhelyek listáját az ingatlan.hu elemzése szerint Székesfehérvár vezeti 58 milliós összeggel.

Ezek a legvonzóbb célpontok a költözésre

Az állandó vándorlások alapján Pest megye volt 2021-ben a legkedveltebb célpont, ez azt jelenti, hogy több mint 62 ezren érkeztek ide másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, több mint 46 ezren viszont elmentek Pest megyéből a fővárosba vagy másik megyébe.

„A tavalyi adatokból az látszik, hogy még mindig nagyon népszerű a budapesti agglomeráció” – értékelte az az adatokat Balogh László vezető gazdasági szakértő. Pest megye után Budapestre, Borsod-Abaúj-Zemplénbe, Győr-Moson-Sopronba és Fejér megyébe érkeztek legtöbben, összesen 16–34 ezren. Az adatokból az is kiderül, hogy a megyéken és településeken belül összesen 461 ezren váltottak lakhelyet.

Budapesten belül majdnem 79 ezren költöztek el.

A fővárosi adatok alapján látszik, hogy továbbra is a XIII., a XI. és a III. kerület számít slágernek az odaköltözők szempontjából: a szóban forgó városrészekbe 6184–7507-en érkeztek 2021-ben

– fogalmazott Balogh László.

A leghűségesebbek itt élnek, mert olcsóbb és nagyobb az élettér

Az egyes megyékből indult költözések alapján kirajzolódnak 2021 leghűségesebb megyéi is. Az állandó lakhelyet váltó költözők közül a legnagyobb arányban (85 százalék) Győr-Moson-Sopron megyében találtak új otthonra a megyén belül.

A nyugati határmegyét Baranya és Vas megye követi 84 százalékkal. Csongrád-Csanád megyében a költözők 59 százaléka településen belül váltott lakhelyet, ami a legmagasabb arány a megyék rangsorában. Hasonlóan magas a településen belül költözők aránya Hajdú-Bihar és Békés megyében is, ahol az elköltözők 57 százaléka maradt az adott településen belül.

A fővároson belül költözők közül a XVII., a XXII., a III. kerületiek és a csepeliek voltak a leghűségesebbek a városrészükhöz. Ezekből a kerületekből a Budapesten belülre költözők 62-63 százaléka maradt kerületen belül. A budapesti népszerűségi listát nagymértékben meghatározza, hogy a peremkerületekben kedvezőbbek az ingatlanárak, és az ott található lakások és házak az átlagosnál nagyobb alapterületűek.

Aranyáron hirdetik az ingatlanokat

November elején a kínálati piacon elemezték, mennyibe kerültek az eladásra váró lakóingatlanok (lakások, sor-, iker- és családi házak) Budapesten és a megyeszékhelyeken. A fővárosban az átlagár 68 millió forint volt. A II. kerületben 145 millió, az V.-ben 119 millió, a XII.-ben pedig 105 millió forint jellemezte. Ugyanakkor a IV., a X., a XV., a XIX., a XX. és a XXI. kerületben ötvenmillió forint alatt maradt az átlagár.

A megyeszékhelyek listáját Székesfehérvár vezeti, ott az átlagár ingatlanonként 58 millió forintra rúgott, majd Győr és Debrecen következik 53 és 52,8 milliós összeggel.

A legalacsonyabb, 15,1–28,4 milliós árral pedig Szolnok, Békéscsaba, Miskolc és Salgótarján rendelkezik.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok