Index Vakbarát Hírportál

Több mint százmilliárdos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere

2022. november 10., csütörtök 20:15

Varga Mihály szerint a magyar vállalkozások a szankciós válságban is számíthatnak a kormányra.

A magyar gazdaság válságállósága sokat erősödött az elmúlt évtizedben, a foglalkoztatás rekordszinten van, a munkanélküliség alacsony, az államháztartás stabil, míg a magyar adórendszert a legversenyképesebbek közé sorolják – jelentette ki Varga Mihály a Figyelő TOP 200 díjátadóján.

A pénzügyminiszter kiemelte: a háború kitörése óta a kormány az energiaintenzív kis- és középvállalkozások támogatásával, gyármentő programmal, adókönnyítésekkel, hitelprogramokkal segíti a magyar vállalkozásokat.

Átgondolatlan szankciók

A miniszter emlékeztetett: a februárban kirobbant fegyveres konfliktusra az unió nem kellően átgondolt szankciókkal reagált. Ennek hatására elszabadultak az energiaárak, amely az európai gazdaság egészére súlyos csapást mér, és rontja a kontinens versenyképességét. 

A miniszter rámutatott: a szankciók feloldása mérsékelhetné az Európában kialakult gazdasági helyzetet, azonban erre Brüsszelben egyelőre nem mutatnak hajlandóságot, a megoldásokat magunknak kell megtalálni.

Mint mondta: megvan a lehetőségünk arra, hogy további gazdaságpolitikai intézkedésekkel elkerüljük a recessziót, és 2023–24 táján visszatérjünk az egyensúlyi növekedési pályára, 2024-től pedig már 4 százalék körüli GDP-bővüléssel és 3 százalék alatti hiánnyal számolunk. E célok eléréséhez meg kell védenünk a vállalatokat és fokoznunk kell az államháztartás takarékos működését – szögezte le Varga Mihály. 

Válságálló gazdaság

A miniszter emlékeztetett: a magyar gazdaság válságállósága mindeddig igazolást nyert. A rekordszintű foglalkoztatottság mellett a munkanélküliség 3,6 százalékkal továbbra is alacsony mértékű, az államháztartás központi alrendszere a kedvező szeptemberi adat után októberben is 100 milliárd forint feletti többlettel zárt.

A tárcavezető aláhúzta: a jelenlegi válsághelyzetben kulcsfontosságú a stabilitás, ezért a kormány elkötelezett a felelős gazdálkodás és a hiánycél tartása mellett. Varga Mihály felidézte: a magyar kormány intézkedéseit a piacok és a nemzetközi szervezetek is egyre inkább elismerik. A hitelminősítőknél hazánk továbbra is tartja a befektetésre ajánlott besorolást, a magyar állampapírok többszörös túljegyzések mellett kelnek el az aukciókon, valamint Magyarország ma az első az uniós adócsökkentési rangsorban.

Ehhez kapcsolódik, hogy a magyar adórendszer versenyképessége az OECD-országok között az első 10 közé került

– jegyezte meg a miniszter.

Rovatok