Index Vakbarát Hírportál

Bod Péter Ákos: Magyarország lábal ki Európában utoljára a tartós kétszámjegyű inflációból

2022. november 11., péntek 19:40

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint a kormány beavatkozása gazdasági torzulásokhoz vezetett, melyektől kevésbé észrevehető a stagflációra hajló állapot, hiszen még nő a GDP. Ha viszont a tartósan magas infláció megakadályozása a cél, most van szükség áldozathozatalra – vélte a gazdasági elemzésben.

Bod Péter Ákos szerint annak ellenére, hogy még nincsenek összefoglaló adatok a magyar gazdasági ciklus alakulásáról, az már látszik, hogy 2022 első két negyedévének erőteljes – de már akkor is tudhatóan fenntarthatatlan – növekedési lendülete a harmadik negyedévben lassulásnak adta át a helyét, és meglehet, hogy a negyedik negyedéves GDP-index előjele már negatív lesz. Ezzel teljesülne a recesszióba lépés szokásos feltétele.  

A közgazdász szerint a helyzet statisztikai minősítésétől függetlenül jól érezhető, hogy a 2022-es év két részből áll. Az év első fele még a 2021-es visszapattanás és a választási pénzpolitika együttes hatását tükrözi:

2022 első felére jellemző a természetes ütemet jóval meghaladó erőltetett növekedés, amelyet a belső felhasználás – alapvetően a háztartási és közösségi fogyasztás, másodsorban a felhalmozás – fűt, miközben az egyensúlyi helyzet gyorsan romlik

– fogalmazott  Bod Péter Ákos a Menedzsment Fórum szerint.

Hozzátette, hogy ennek mindenki által látható jele az infláció, amely már a 2020-as tavaszi nagy leállás előtt is erőteljes volt, de 2021 derekán különösen felgyorsult, és mostanra az európai lista elejére juttatott minket. Kevesek által figyelt mutatók is értesítenek a helyzet romlásáról az infláció tekintetében, köztük

Elnyúlik a kétszámjegyű infláció, miközben Európában javul a helyzet

A közgazdász szerint szétterülővé vált a magyar infláció, illetve a sok állami ármegkötés jelentős elfojtott inflációt is hagy a rendszerben. Ezáltal nem lehet gyors dezinflációra számítani Magyarországon még akkor sem, ha a világpiacon már megindul az energiaanyagok, mezőgazdasági termékek tőzsdei árainak mérséklődése és stabilizálódni kezdenek a piaci árak.

Félő, hogy nálunk sokkal jobban elnyúlik a kétszámjegyű infláció időszakja, mint Európa többi inflációs országaiban, és ha a beálló inflációtól meg akar szabadulni a gazdaságpolitika, akkor ahhoz további növekedési áldozatot kell hoznia. A külső egyensúly megbomlása is kikényszeríthet hamarosan befékezést – amikor máshol a környezetünkben már jórészt kijutottak a nehéz korrekciós szakaszból

– írta Bod Péter Ákos.

Mint azt már megírtuk, a közgazdász korábban kifejtette, a gazdaság kiigazításra szorul, amit nem az ukrajnai háborús helyzet okozott.

(Borítókép: Bod Péter Ákos 2022. február 16-án. Fotó:  Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok