Index Vakbarát Hírportál

Kedvez az energiaválság a csalóknak, rengeteg bejelentést kapott az E.ON

2022. november 11., péntek 07:07

Az emelkedett rezsiköltségek körüli bizonytalanságot kihasználva csalók hamis számlákat küldenek ki az adott energiaszolgáltató nevében, hogy átverjék az ügyfeleket és pénzt csaljanak ki tőlük.

Az E.ON nevében próbáltak pénzt beszedni az ügyfelektől, azonban a csalók hamis számláin a feladó címére kattintva kiütközött, hogy nem az energiaszolgáltató címe jelenik meg, hanem egy értelmetlen cím. Varga Ivett, az E.ON szóvivője az ATV-nek elmondta, a hamis számlaértesítők azért megtévesztők, mert nagyon hasonlítanak a szolgáltató által küldött levelekhez, viszont segíthet, ha átgondolja az ügyfél, várt-e egyáltalán onnan levelet.

Az elmúlt napokban több mint 300 olyan bejelentést kapott az E.ON az ügyfelektől, hogy gyanússá vált egy-egy „számla”.

Ilyen esetben mi is megtesszük a szükséges lépéseket, de maguk az ügyfelek tudnak a legtöbbet tenni, hogy ha résen vannak egy ilyen nem várt e-mail esetében

– mondta Varga Ivett, az energiaszolgáltató szóvivője.

A csalók célja mindig ugyanaz

Rónaszéki Péter kiberbiztonsági szakember szerint az adathalász támadások célja mindig az, hogy személyes, illetve pénzügyi adatot, illetve pénzt szedjenek ki az áldozatból. Az ilyen bűncselekmény megelőzésére lapunk beszámolt a legjobb módszerekről és magukról a veszélyekről.

A Fortix Consulting Kft. ügyvezetője a hamis számlákról elmondta, hogyan próbálnak átverni minket a csalók: lemásolják az adott bank, közműszolgáltató vagy biztosító weboldalát, és ha valaki rákattint az adott linkre, akkor egy olyan weboldalon találja magát, ami szinte ugyanúgy néz ki, mint az adott szolgáltatóé.

Szabó Lajos, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének igazgatója szintén kiemelte, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az álcázott csapdát: alaposan nézzük meg a kapott számlákat.

Keressük fel a szolgáltató weboldalát, megéri egy kicsit kutakodni és mondjuk felhívni az ügyfélszolgálatot, ahol például megkérdezhetjük azt, hogy van-e számlatartozásunk egyáltalán

– mondta a kibervédelmi igazgató. Azt is tanácsolta, hogy ha csalásra gyanakszunk, jelentsük a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek.

(Borítókép:  Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok