Index Vakbarát Hírportál

Minden a helyére került Orbán Viktor irodájával szemben, amit bokrétaavatóval ünnepeltek

2022. november 11., péntek 15:54

A Honvéd Főparancsnokság egykori épülete elérte a szerkezetének legmagasabb pontját a Budavári Palotanegyedben – derült ki a Várkapitányság sajtóközleményéből. A hagyományoknak megfelelően bokrétaavatóval ünnepelték meg az alkalmat.

A sajtóközleményben ismertették, hogy az egykori Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épülete a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot, azonban ideológiai okokból nem állították helyre és az első emeletig visszabontották.

A márciusban megkezdett újjáépítési munkálatok egyik leglátványosabb elemeként helyére emelték a kupolaszerkezetet, amely hosszú évtizedek után lett újra látható.

A hagyományokat követve az építők és az építtetők közös bokrétaünnepet tartottak, melynek részeként az épület kupolájára díszes bokrétafát helyeztek el. A bokrétafát a kupolát ékesítő laterna acélvázával együtt emelték fel az épület tetejére.

Megmentették az épületet

Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője ünnepi beszédében megköszönte az építkezésen dolgozó szakemberek munkáját. Továbbá elmondta, hogy 127 évvel ezelőtt, 1895 októberében már tartottak itt egy hasonló ünnepet. A zseniális Kallina Mór tervei szerint a mesterek akkor készültek el az eredeti épülettel, amelyet aztán a háború és a kommunisták pusztításai sem kíméltek. A kormánybiztos kiemelte:

közel 60 évet kellett várni a helyreállításra, ám az évtizedekig torzóként álló épület hamarosan visszanyeri századfordulós formáját

– az újjászülető Vöröskereszt-székházzal, József főherceg palotájával és a Budavári Palota északi szárnyával együtt. A sajtóközleményben ismertették, hogy a Várhegy egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik majd, az újjászülető épület pedig hiánypótló funkciót kap: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd.

Rovatok