Index Vakbarát Hírportál

Még az embargó előtt mindenki spájzolja az orosz olajat

2022. november 11., péntek 08:54

Még az embargó életbelépése előtt igyekeznek bespájzolni orosz olajból az európai országok – írja a növekedés.hu az oilprice.com elemzésére hivatkozva. A növekvő rendelésmennyiség hatására Oroszország kőolajexportja öthavi csúcsra ugrott.

Kevesebb mint egy hónap múlva, december 5-én lép életbe az Európai Unió által az orosz–ukrán háború miatt Oroszországra kivetett hatodik szankciós csomagja, amely magában foglalja az orosz kőolajra kivetett embargót is. A behozatali tilalom Magyarországot nem érinti.

Csúcsokat dönt az orosz kivitel

A közelgő határidő miatt az európai országok úgy vásárolják a hamarosan tiltólistára kerülő orosz olajat, mintha nem lenne holnap – írja a növekedés.hu. Az öreg kontinens államaiba irányuló orosz olaj mennyisége 7 százalékkal növekedett a november 4-ét megelőző időszakban az azt megelőző hónaphoz képest.

A megugró kereslet hatására Oroszország kőolajexportja öthavi csúcsra ugrott, elérve a napi 3,6 millió hordót. Ez pedig az orosz exportbevételekre is jó hatással van, amelyek 16 millió dollárral 149 millió dollárra nőttek a november negyedikét megelőző héten, ami öthetes csúcsot jelent.

Ázsia is felhalmoz

Bár az ázsiai térségre nem vonatkozik az uniós embargó – vagyis a kontinens országai bármikor vehetnek orosz olajat –, mégis jelentős mennyiségben exportáltak kőolajat Oroszországból a november 4-ét megelőző négy hétben. A növekvő keresletre az lehet a magyarázat, hogy december 5-én életbe lép a tengeri kőolajat szállító hajók biztosításának és szervizelésének a tilalma is.

Ez utóbbi alól csak az jelenthet kivételt, ha a vásárlók a G7-országok és Ausztrália által meghatározott árplafon alatti áron vesznek orosz olajat.

(Borítókép:  Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok