Index Vakbarát Hírportál

Nagyon nagy a baj a tojástermelők szerint, veszélyben a karácsony

2022. november 11., péntek 15:33

A termelők teljes erővel dolgozva mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt – közölte pénteken a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Az érdekképviselet szerint nem csak a lakossági szükségletek ellátásával lehet gond. A fejlesztés és a tartalékképzés is veszélybe kerülhet, ha odalesz a haszon az árstop miatt. Az intézkedést azért is ellenzik, mert az összes tojást érinti, míg a tejnél, lisztnél, cukornál csak egyféle termékre vonatkozik.

A szervezetnél továbbra is tartanak attól, hogy a hatósági ár miatt a kiskereskedők kevesebb tojást forgalmaznak, illetve korlátozzák majd a mennyiséget. Szerintük ez a kapacitások leépítését okozhatja, miközben Magyarország most sem önellátó, a szükséglet ötödét külföldről kell fedezni.

Emellett úgy látják, hogy a behozatal az árakat sem csökkenti, mert a tojás más európai államokban sem olcsóbb, mint Magyarországon.

A szövetség ígérete szerint a termelők mindent megtesznek, ami tőlük telik, de egyeztetni szeretnének Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel – aki jelenleg Orbán Viktor miniszterelnökkel a Türk Tanács csúcstalálkozóján tárgyal –, valamint Nagy István agrárminiszterrel.

A mostani körülményeket teljes kiszámíthatatlanság jellemzi, pedig a tojástermelés időigényes folyamat, ezért nagyon fontos a tervezés lehetősége

– indokolták a kezdeményezést az MTI beszámolója szerint.

A kormány döntése

Mint ahogy arról beszámoltunk, a megszokott csütörtöki helyett ezúttal ezen a héten szerdán tartott Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Mint Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújából kiderült, kamatárstopról és újabb árstopról döntött a kormány az október 26-i kormányülésen, ahogy várható volt, ezek köré épült a szerdai Kormányinfó. A miniszterelnök interjúját követően az Index több meg nem nevezett forrásnál is érdeklődött, mely termékeket érinti a kormány intézkedése. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legfontosabb bejelentéssel kezdte: a kormány döntött róla, hogy bővíti az élelmiszerárstop alá vont termékek körét, méghozzá az alábbiakkal: minden méretű, friss tyúktojás, valamint a burgonya, azzal a kikötéssel, hogy az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb.

A Tesco már lépett is

A 168 Óra megkeresésére reagált a Tesco, és limit bevezetéséről tájékoztatta a lapot. A friss tojásra és az étkezési burgonyára november 10-től az alábbiak szerint vetnek ki mennyiségi korlátozást: 

Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője  közölte, hogy az áruházlánc egyelőre még nem hozott döntést az ügyben.

(Borítókép: Jonas Gratzer / Getty Images)

Rovatok