Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, milyennek számítanak a magyar adóterhek uniós szinten

2022. november 12., szombat 06:00

A V4 országok között és régiós összehasonlításban is előkelő helyet foglal el Magyarország az adóterhek rangsorában, míg az Európai Unióban a nyolcadik legalacsonyabbnak számítanak a magyar adóterhek.

A GDP 34 százalékát tette ki tavaly az adóbevételek aránya Magyarországon, ez pedig a nyolcadik legalacsonyabb érték az Európai Unióban – írja a növekedés.hu az Eurostat adataira hivatkozva.

A szomszédos tagállamok közül egyedül Romániában fizetnek ennél kevesebb adót GDP-arányosan. Uniós viszonylatban pedig a balti államokban (Litvánia, Lettország, Észtország), valamint Máltán, Bulgáriában és Írországban alacsonyabb az adóarány.

Míg 2020-ban a szlovákok és a csehek is vertek minket a GDP-hez viszonyított adóarányt nézve, addig 2021-ben már Magyarországon a legkedvezőbb az érték a V4 országai között.

Alacsony tao és szja

A növekedés.hu rámutat, hogy a visszafogottabb adóterheknek versenyképesség-növelő hatásuk van. Magyarországon elsősorban a vállalati adóterhek számítanak uniós összevetésben kifejezetten kedvezőnek, így az alacsony adóarány is részben ennek köszönhető.

A magyar 9 százalékos társasági adó nagyon vonzó lehet a cégek számára és elősegíti, hogy befektessenek hazánkban.

Összehasonlításképp a társasági adó adókulcsa Horvátországban 18 százalék, Csehországban és Lengyelországban 19 százalék, Szlovákiában 21 százalék, Olaszországban 24 százalék, Ausztriában 25 százalék, Franciaországban 28 százalék, Németországban 30 százalék, míg az EU átlag 20,7 százalék.

A társasági mellett a személyi jövedelemadó (szja) 15 százalékos mértéke is kedvezőnek mondható uniós összevetésben. Jóval alacsonyabb, mint a V4 országaié (Szlovákia, Csehország, Lengyelország) és jelentősen elmarad a 36,9 százalékos EU-átlagtól.

(Borítókép: Carl Court / Getty Images)

Rovatok