Index Vakbarát Hírportál

Az EU nem számított arra, hogy a szankciók meg tudják állítani Oroszországot

2022. november 14., hétfő 21:07

Egyértelmű, hogy az uniós szankciók gyengítik az orosz gazdaságot és Moszkva azon képességét, hogy tovább finanszírozza az Ukrajna elleni háborúját – jelentette ki Josep Borrell kül -és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően.

„Az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút, de elmondható, hogy csökkentik az orosz hadsereg hadianyag-beszerzési képességét, ami ahhoz vezetett, hogy az orosz erők rengeteg veszteséget szenvednek el a harcmezőn” – mondta a kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Az uniós külügyminiszterek megvitatták, hogy az unió a továbbiakban milyen mértékben támogassa Ukrajnát katonailag. Ezzel kapcsolatban Borrell közölte:

az EU és tagállamai eddig mintegy nyolcmilliárd euró értékben biztosítottak fegyvereket és katonai felszereléseket Kijevnek.

Ez közel 45 százaléka annak, mint amennyit az Egyesült Államok ad. Borrell hangsúlyozta, közös állásfoglalást adnak ki a külügyminiszterek: „eszerint továbbra is korlátozó intézkedéseket kell bevezetni az orosz gazdasággal szemben, és meg kell erősíteni a harmadik országok részvételére vonatkozó korlátozó intézkedéseket, különösen azokkal szemben, akik fegyvereket és katonai támogatást nyújtanak Moszkvának”.

Az unió dolgozik az ukrán infrastruktúrán

Borrell közölte, hogy rekordidő alatt született megállapodás a lengyelországi székhelyű katonai segítségnyújtási misszióról, amelynek keretében 15 ezer ukrán katonát képeznek ki több uniós tagállam támogatásával.

„Putyin képtelen meghódítani Ukrajnát, és megsemmisíteni az ukrán hadsereget, ezért sötétségbe és hidegbe akarja taszítani az ukrán népet. Ezekért a háborús bűncselekményekért el kell számoltatni a felelősöket. Az EU dolgozik a megkárosított infrastruktúra javításán és pótlásán, ami hatalmas feladat” – fogalmazott Borrell, aki hangsúlyozta:

Oroszországnak nincs oka és jogalapja arra, hogy az élelmiszert fegyverként használja a háborúban, éhínséget okozva a kiszolgáltatott embereknek.

Majd úgy fogalmazott, hogy „ezért az EU és partnerei egymilliárd eurót szeretnének összegyűjteni az úgynevezett szolidaritási folyosók fenntartására a globális élelmezésbiztonság növelése és az ukrán gazdaság helyreállításának biztosítása érdekében” – áll az MTI összefoglalójában.

(Borítókép: Josep Borrell 2022. november 14-én. Fotó:  Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok