Index Vakbarát Hírportál

Budapest döntött: napi áron szerzi be az áramot

2022. november 14., hétfő 20:54

Amíg nem látjuk egészen pontosan, milyen áramszámlája lesz a BKV-nak, megpróbálunk mindenhol spórolni – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester a fogaskerekű leállításával kapcsolatosan. Ezenkívül ismertette, hogy az önkormányzat napi áron szerez be áramot.

Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Híradójának beszélt a fogaskerekű leállításáról, továbbá arról, hogy amíg nem látja, mekkora áramszámlája lesz a BKV-nak, megpróbálnak mindenhol spórolni. „A jövő év óriási kihívást jelent Budapestnek és az egész világnak a megemelkedett energiaárak miatt, nem is tudjuk még pontosan, mennyiért jut áramhoz Budapest” – fogalmazott Karácsony Gergely, aki kiemelte: mindenképpen spórolniuk kell, hiszen szerinte semmilyen kormányzati segítséget nem kapnak.

A főpolgármester szerint a fogaskerekű kihasználtsága a hétköznapokon 10 százalék körül van, a zaj miatt pedig több panaszt kapnak, mint amiatt, hogy nem jár a fogaskerekű.

Amíg nem látjuk egészen pontosan, hogy milyen áramszámlája lesz a BKV-nak, megpróbálunk mindenhol spórolni és elsősorban olyan helyeken, ahol az alapvető, közlekedési közszolgáltatásokat nem sértik a döntéseink

– fogalmazott a főpolgármester, aki kifejtette: egyelőre nem tudják, mennyi lesz a villanyszámla, azonban úgy számolnak, 100 millió forint feletti összeg ez a néhány hónap leállás is. „Nem a 4-6-ost állítottuk le, és nem a metrót, hanem olyan közeledési lehetőséget kell nélkülöznie a városnak, ami lehet, hogy sokak számára érzelmi kérdés, de a napi közlekedést azért kevésbé befolyásolja”.

Budapest napi áron szerzi be az áramot

A továbbiakkal kapcsolatosan arról beszélt a főpolgármester, hogy előbb meg kell nézniük az első negyedéves villanyszámlát, ám mindent megtesznek azért, hogy túléljék ezt az időszakot, és ne kelljen súlyos döntéseket hozniuk. Megemlítette: a kormánypárti vezetésű városokban drasztikusan visszavették a közlekedési infrastruktúra működését is. 

Mi egyelőre nem hoztunk ilyen döntést, és remélem, hogy nem is kell, de nem tudom megígérni, mert nem tudjuk, hogy a háború és a kiszámíthatatlan piaci viszonyok miatt milyen áramszámláink lesznek

– emelte ki Karácsony Gergely, aki hozzátette: napi áron szereznek be áramot. Ettől az intézkedéstől pedig azt remélik, hogy kevesebbet kell majd fizetniük, mintha negyed vagy fél évre szerződnének. A főpolgármester nem tudta kizárni, hogy a jövőben nem lesz a fogaskerekűhöz hasonló fájdalmas döntés.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok