Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Minket sem Moszkva, sem Brüsszel nem érdekel

2022. november 14., hétfő 13:56

Egyértelmű, hogy nem váltak be az uniós szankciókhoz fűzött remények, amelyektől nem Oroszország, hanem Európa szenved a legjobban – mondta Szijjártó Péter.

Ideológiai vita zajlott, a józan észnek kevés terep jutott – számolt be Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Brüsszelben zajló Külügyek Tanácsának üléséről.

Egyértelműen látszik, hogy az Oroszország elleni uniós szankcióktól Európa szenved a legjobban, ami többek között az egekben lévő inflációban és energiaárakban ölt képet, holott a cél éppen az lett volna, hogy a büntetőintézkedések meggyengítik az orosz gazdaságot, amitől Moszkva eláll az Ukrajnában folytatott háborútól

– fejtette ki.

A háborúnak minél előbb véget kell vetni, és békét kell kötni. Ehhez a háborúban álló feleknek haladéktalanul tárgyalóasztalhoz kell ülniük – mondta Szijjártó.

Az ülésen a kilencedik szankciós csomag is szóba került – egyelőre konkrétumok nélkül. Az előterjesztés részletei, továbbá bevezetésének időpontja nem ismert.

Hazug és felháborító állítás, hogy aki kimondja, hogy a brüsszeli szankciók nem váltották be a reményeket, az az orosz narratívát erősíti. Minket nem érdekel sem az, amit Moszkva, sem az, amit Brüsszel mond. Egyedül a nemzeti érdekeket tartjuk szem előtt

– fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint ahhoz, hogy jól lássuk a szankciók Európára kedvezőtlen hatásait, elég csak megnézni a magyar energiaimport-mérleget, amely hétmilliárd euróról 17-19 milliárdra emelkedett idén, jövőre pedig húszmilliárd felett várható.

Nem az újabb közös hitelre

A Covid idején már megtapasztaltuk, hová vezet a közös uniós hitelfelvétel. Ezért Magyarország nem támogat egy újabb közös hitelfelvételt, ezúttal Ukrajna megsegítésére.

Magyarország már sokkal régebb óta támogatja Ukrajnát, mint hogy a háború kitört volna, hiszen egy olyan szomszédos országról van szó, amelyben magyar kisebbség is él

– szögezte le a külügyminiszter. A közös európai hitelfelvételhez nem járulunk hozzá, ugyanakkor hajlandók vagyunk további segítséget nyújtani Kijevnek, de csak kétoldalú szerződéseben rögzített feltételek mentén – tette hozzá.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok