Index Vakbarát Hírportál

A vártnál is jobban fog fájni a világgazdaságnak a recesszió

2022. november 14., hétfő 13:51

A kedvezőtlen gazdasági és politikai helyzet hatására tovább rontotta a világgazdaságra vonatkozó növekedési kilátásait az IMF.

A vártnál erőteljesebb recesszió érheti el a világgazdaságot a Nemzetközi Valutaalap szerint. Az IMF ennek megfelelően rontott a 2023-ra vonatkozó növekedési előrejelzésein – írja a Reuters.

A valutaalap múlt hónapban már 2,7 százalékra csökkentette a korábbi, 2,9 százalékos globális növekedési prognózist.

A legnagyobb problémát a minden termékcsoportra kiterjedő, tartósan magas infláció jelenti. A pénzromlás megfékezésére hozott monetáris szigorítási intézkedések, a kínai gazdaság lendületvesztése, valamint az ukrajnai háború miatt kialakult ellátási zavarok mind fokozzák a recesszió kockázatát – jegyzi meg a cikk.

Az IMF szerint a feldolgozóipari és szolgáltatási tevékenységet mérő beszerzésimenedzser-indexek (BMI) legutóbbi felmérései is megerősítik, hogy az eddigieknél is borúsabbak a kilátások, különösen Európában.

Mindez pedig a gazdaság zsugorodását vetíti előre, miközben az infláció makacsul magas marad.

„Óriási kihívások előtt áll a világgazdaság, és a gyengülő gazdasági mutatók további kockázatokat vetítenek előre, mindezt tetézi a szokatlanul bizonytalan politikai környezet” – közölte az IMF.

A szervezet szerint az európai energiaválság súlyosbodása további, növekedést visszafojtó tényező lenne, emellett tovább növelné az inflációt, utóbbi pedig a vártnál nagyobb mértékű kamatemelésre és a globális pénzügyi feltételek további szigorítására késztetheti a jegybankokat, ami növelné a sérülékenyebb gazdaságú országok államadósságát.

Az egyre súlyosabbá váló időjárási események szintén károsan hatnának a gazdasági növekedésre. Az aszályok és árvizek globális élelmiszer-ellátáshoz vezethetnek, ami tovább emelheti a fogyasztói árakat.

Jelentősen fékezhet az amerikai infláció

Az Egyesült Államok inflációjának jelentős lassulását várják 2023-ban a Goldman Sachs Group Inc. közgazdászai, akik szerint jövőre részben enyhülnek az ellátási lánc problémái, és mérséklődik a bérnövekedés.

A személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe – amely az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által leginkább figyelemmel követett inflációs mérőszám – a jövő év végére 2,9 százalékra mérséklődik a jelenlegi 5,1 százalékról – vélték a jelentés összeállítói, akik szerint az alacsonyabb nyersanyagárak és az erősebb dollár is befolyásolja az inflációt.

A múlt héten ismertetett adat szerint az októberi 7,7 százalékos amerikai infláció január óta a legalacsonyabb éves ütem volt.

Christopher Waller, a Fed egyik kormányzója a hétvégén arról beszélt, hogy a jegybank fontolóra veheti a kamatemelés ütemének lassítását a következő ülésén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jegybank engedne abból az elkötelezettségéből, hogy letörje az inflációt – hangsúlyozta.

(Borítókép: Yuri Gripas / Reuters)

Rovatok