Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter megerősítette a Barátság kőolajvezeték újraindulását

2022. november 16., szerda 15:29

Alacsony nyomáson, de újraindult Magyarországra a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás, amely előző nap leállt az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt – jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Az orosz légicsapások következtében több ponton is megsérült az ukrajnai energetikai hálózat, megsérült egy olyan transzformátorállomás, ami a kőolajszállítást biztosította a Barátság kőolajvezetéken, ami Magyarország kőolajellátásának egészéért felel. A szállítás átmenetileg szünetelt, szerda délután újraindult a kőolajszállítás hazánk irányába, a jelenlegi fázisban még alacsony nyomással, de zajlanak a műszaki munkálatok a normális szint helyreállítása érdekében” – közölte a Belgrádból bejelentkező tárcavezető.

Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, tekintettel arra, hogy a felelős energiapolitika keretében olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát

– fűzte hozzá.

Szijjártó Péter a lengyelországi eseményre is kitért pár gondolat erejéig. Mint fogalmazott, Brüsszelben a lengyelek nem kérték, hogy az észak-atlanti szerződés 4. cikkelye alapján rendezzék meg az észak-atlanti tanács ülését, mivel a lezajlott vizsgálatok alapján nagy biztonsággal kijelenhető, hogy a tegnapi események nem jelentettek támadást Lengyelországgal szemben.

A jelenlegi álláspont szerint nem Oroszország területéről indított rakétacsapásról beszélünk

– szögezte le a miniszter.

A miniszter rámutatott: a történtek is jól demonstrálják, hogy mennyire fontos lenne a megállapodás a tűzszünetről, és a béketárgyalások újrakezdése, ugyanis amíg zajlik a háború, addig nem zárható ki az ilyen és ehhez hasonló események megtörténte.

„Csak a béke jelenti majd azt az állapotot, amikor ilyen jellegű eseményekkel nem kell számolni” – mondta.

Végül pedig tudatta, hogy a magyar kormány továbbra is szorosan figyelemmel követi a fejleményeket.

Rovatok