Index Vakbarát Hírportál

Ez a hat élelmiszer tart melegen éjszaka

2022. november 16., szerda 15:05

A magas energiaszámlák miatt számos módszer kering az interneten, hogyan lehet takarékoskodni a fűtéssel, a vízzel és az árammal. Az emberi leleményesség egyik példája az a trükk, hogy az élelmiszer megválasztásával is spórolhatunk a fűtésen, amikor éjszakára lekapcsoljuk a fűtést.

Az alvásszakértőket hívták segítségül, hogy kiderüljön, melyik az a hat étel, amely segíthet melegen maradni éjszaka alvás közben a leghidegebb téli időszakokban is.

Mivel az időjárás belátható időn belül egyre hidegebbre fordul, kihívássá válhat a lefekvés előtt letekert fűtéssel felmelegíteniük magát azoknak, akik az energiaköltségek emelkedése miatt vonakodnak bekapcsolni a fűtést.

Természetes módon felmelegítenek, és segítik az elalvást

A brit alvásszakértők a Sky News szerint azonban megosztották a hat legjobb ételt, amelyet késő esti nassolásként érdemes fogyasztani, mert természetes módon felmelegíti a testet, valamint segíti az elalvást.

  1. Lefekvés előtt a diófélék fogyasztása fokozhatja az anyagcserét és megemelheti a testhőmérsékletet, így ezek a magvak felmelegíthetik a testet ágyba bújás előtt. Emellett melatonint is tartalmaznak, egy természetes hormont, amely elősegíti a jó alvást.
  2. Nem véletlen, hogy a fahéjat a télhez kötik. Hőtani tulajdonságainak köszönhetően, amelyek növelik a test hőjét, amikor hideg van, ez a fűszer tökéletes lefekvés előtti fogyasztásra.
  3. Bár a zab hagyományosan reggeli étel, magas korpa- és rosttartalma miatt lassan bomlik le a szervezetben, és ez a lassú emésztés testmelegítő energiát szabadít fel. Ráadásul ez az étel is tartalmaz melatonint, amely javítja az alvást.
  4. A B-vitaminnal és magnéziummal teli banán segíti a pajzsmirigy és a mellékvese működését, így szabályozza a testhőmérsékletet hideg időben. A magas magnéziumtartalom emellett segít az izmok ellazulásában, megnyugtatja a testet, ami könnyíti az elalvást.
  5. A gyömbér értágító tulajdonságai révén ellazulnak az erek, ami hozzájárul a fokozott véráramláshoz, segítve a test felmelegedését.
  6. Gyökérzöldség lévén a sárgarépa a szervezet felmelegedéséhez vezet, mivel az emésztés során több energiára van szükség. A sárgarépa szintén az egyik olyan zöldség, amely elősegíti az alvást, mivel tartalmaz alfa-karotin tápanyagot, valamint káliumot.

(Borítókép: Tim Graham / Getty Images)

Rovatok