Index Vakbarát Hírportál

Ismertették a Gyármentő likviditási garanciaprogram részleteit

2022. november 16., szerda 12:28

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a háború, a kiszabott szankciók és az így kialakult energiaválság Magyarország gazdaságára gyakorolt hatásainak ellensúlyozása érdekében garanciaprogramot indít a nagyvállalatok és középvállalatok számára. A Gyármentő likviditási garanciaprogram 2023. január elsején indul.

Az Index is beszámolt róla, hogy a kormány a gazdasági recesszió elkerülése és a teljes foglalkoztatottság megőrzése érdekében a már bejelentett Gyármentő programon túl újabb segítségként 200 milliárd forint keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogram megindításáról döntött. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint a két részből álló program 2023. január elsején indul.

A program egyik eleme a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által indított 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő likviditási garanciaprogram, míg a másik az Eximbank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő beruházási hitelprogramja.

A cél a vállalatok versenyképességének megőrzése

A vállalkozásoknak jelenleg elsősorban a napi likviditásuk biztosításához, az emelkedő alapanyag- és energiaköltségek megfizetéséhez, továbbá munkavállalóik megtartásához van szükségük forrásra. A szűkülő hitelkínálat miatt ugyanakkor nem vagy csak magas áron jutnak hozzá finanszírozáshoz, ezért volt elengedhetetlen a Gyármentő likviditási garanciaprogram elindítása. A kezesség- és garanciavállalás kiemelt célja, hogy a hitelezés élénkítésén keresztül hozzájáruljon a vállalatok versenyképességének fenntartásához és növeléséhez – közölte az MFB az MTI-vel.

A Gyármentő likviditási garanciaprogram keretében 

az MFB kezességet, illetve garanciát biztosít a minimum 50 főt foglalkoztató, legalább évi nettó 4 milliárd forint (10 millió euró) forgalmat elérő vállalkozásoknak.

A program a hazai nagyvállalatok és középvállalati körön keresztül a kisebb cégek számára is segítséget jelent, hiszen közvetve a mikro-, kis- és középvállalati rétegből kikerülő beszállítók is forráshoz jutnak.

A Gyármentő likviditási garanciaprogramot a hitelintézetek az általuk nyújtott szállítói költségeket finanszírozó forgóeszközhitel, folyószámlahitel, illetve a működést finanszírozó hitel biztosítékaként vagy az ilyen típusú hitelek kiváltására nyújtott hitelhez, valamint az ezek visszafizetésének biztosítékaként a hitelintézet által vállalt kezességhez vagy garanciához vehetik igénybe. Az MFB kezesség- vagy garanciavállalásának mértéke a hitelintézet által nyújtott hitel vagy pénzkölcsön tőkeösszegének, illetve a hitelintézet által vállalt garancia vagy kezesség összegének legfeljebb 80 százaléka lehet, 

futamideje legfeljebb 5 év, összege maximum 20 milliárd forint.

További részletek és információk a Magyar Fejlesztési Bank honlapján lesznek elérhetők.

Rovatok