Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás elmondta, mi az, ami nem fordulhat elő Magyarországon

2022. november 17., csütörtök 12:13

Magyarországon nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, ahogy nem fordulhat elő az sem, hogy a gazdaság nem rendelkezik a szükséges energiával, és ezért veszélybe kerülne az ipar teljesítménye – hangsúlyozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének csütörtöki budapesti konferenciáján.

Menczer Tamás ugyanakkor kiemelte, hogy az ukrajnai háború előtt, 2021-ben Magyarország az energiaimportért 7 milliárd eurót fizetett, idén ez 19 milliárd euróra nő, jövőre pedig elérheti a 29 milliárd eurót.

Sok ezer milliárd forint az a többlet, amelyet energiaimportra kell költeni, és amelyet így nem tud az ország fejlesztésekre, beruházásokra fordítani

– fogalmazott Menczer Tamás.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára kifejtette: Magyarország sok makrogazdasági mutatója jelentősen jobb az Európai Unió átlagánál, ugyanakkor az energiával kapcsolatos kihívások az egész gazdaságra hatással vannak, ezt gyorsan és hatékonyan kell kezelni – adta hírül az MTI.

A kormányzat várakozása szerint 2024-től vissza tud állni az a stabil, egyensúlyon alapuló gazdasági növekedés, amely az előző éveket jellemezte – tette hozzá.

Meglepő GDP-adatok

Mint arról pár napja az Index is beszámolt, Magyarország bruttó hazai terméke 2022 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 4,0 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott KSH-adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

2022 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki adatait.

Rovatok