Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj: rengeteg benzinkúton nem lesz üzemanyag a jövő héten

2022. november 17., csütörtök 19:52

Több hazai benzinkút tulajdonosa is beszámolt arról, hogy a Mol levélben tájékoztatta őket, a november 21-ével kezdődő héten nem kapnak semmilyen üzemanyagot.

Több hazai benzinkút üzemeltetője arra panaszkodik, a Mol levélben értesítette őket:

JÖVŐ HÉTEN, AZAZ A NOVEMBER 21-ÉVEL KEZDŐDŐ HÉTEN NEM TUD BIZTOSÍTANI SZÁMUKRA SEM DÍZELT, SEM PEDIG BENZINT.

Az olaj- és gázipari vállalat minden héten tájékoztatja a kutakat arról, hogy a szerződésben foglalt üzemanyag-mennyiség hány százalékát tudja adni. Ez az utóbbi időszakban sok helyen csak 25 százalék volt. A holtankoljak.hu is megosztotta Facebook-oldalán azt a levelet, amelyet a Mol küldött csütörtök délután az érintetteknek.

A cég azt írta, hogy az ország működése és energiaellátása érdekében a 47. héten dízelt és motorbenzint sem tud biztosítani. Az Index megtudta, hogy a döntés

258 CÉGET ÉRINT, AMELY ÖSSZESEN 4-500 BENZINKUTAT BIRTOKOL.

Ezeken a kutakon a jövő héten várhatóan teljesen elfogy az üzemanyag, mert a Mol nem szolgálja ki az üzemeltetőket.

Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta:

Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás. Folyamatos üzemanyaghiány alakult ki.

Egri Gábor közölte az Indexszel, hogy a szövetség számításai szerint kőolajból 30 napra elegendő tartalék van, míg gázolajból és benzinből 34 nap.

Jogszabályban rögzített mennyiségben nem állnak rendelkezésre a tartalékok

– mondta, majd hozzátette: nem tudják értékelni, hogy egy piaci szegmenst kizárnak egy intézkedéssel.

Reagált a Mol

Megkerestük a Molt az üggyel kapcsolatban, a vállalat pedig tájékoztatta lapunkat, hogy a korlátozás hátterében több tényező is közrejátszik. A vállalat négy fő okot emel ki.

„Számunkra Magyarország működése és ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy országszerte biztosítani tudjunk üzemanyagot” – közölte a cég, hozzátéve, hogy az intézkedéseket számos körülmény szükségessé teszi.

Ezek közé tartozik, hogy a tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet a Mol töltőállomásain, miközben jóval kevesebb importtermék érkezik az országba.

Jelenleg a Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel

– közölte az Indexszel a Mol.

„A vevőink ellátása mellett 2022 novemberétől gondoskodnunk kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, hiszen a magyar kormány még július végén – az ellátási problémák orvoslása érdekében – felszabadította az üzemanyag-tartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat” – tette hozzá a vállalat.

Az orosz tüzérségi találat után megsérült Barátság kőolajvezetékről elárulták, hogy rövid idő alatt sikerült megjavítani az áramellátásért felelős transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás alacsony nyomáson indult újra,

az incidens pedig fokozott éberséget kíván minden Magyarország ellátásbiztonságában érintett szereplőtől.

Emellett a hétvégén lezárult aDunai Finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindításkor további karbantartási feladatok vetődtek fel. A javítási munkák jelenleg is szakszerű körülmények között zajlanak, de a karbantartás miatt gyártási kapacitáskieséssel számolnak valamennyi termékük vonatkozásában.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok