Index Vakbarát Hírportál

Megmérgezhették Szaakasvilit, a fél keze elsorvadt

2022. november 19., szombat 13:08

A jelenleg börtönbüntetését töltő Miheil Szaakasvili, volt georgiai elnök egészségi állapotáról készült orvosi jelentés kimutatta: a szervezete a normális szinthez képest jóval több nehézfémet tartalmaz, köztük higanyt is. Ezt a volt elnök édesanyja, Giuli Alaszania jelentette be szombaton.

A szervezetében az orvosi kórlapja szerint nehézfém volt, például higany. Találtak még a báriumot és talliumot is. Hogy hogyan kerülhettek ezek az anyagok a szervezébe, eddig nem ismert – derült ki a TASZSZ cikkéből. A volt elnök édesanyja megjegyezte, hogy Szaakasvili elszigetelten él, és saját maga nem tud hozzájutni ilyen anyagokhoz.

A volt georgiai elnök ügyvédje beszámolt arról, hogy védence bal keze elsorvadt a mérgezés miatt.

Az ügyvéd beszélt arról is, hogy már készül egy független jelentés, amit hamarosan lefordítanak, és átadják külföldi szakértőknek. Hangsúlyozták: súlyos diagnózisokat állítottak fel.

Ezzel egyidejűleg az orosz Országos Igazságügyi Szakértői Iroda is véleményt készített, ebben az áll, hogy az orvosok több mint 30 diagnózist adtak Szaakasvilinek, olyanokat, mint demencia és tuberkulózis.

Zelenszkijnek dolgozott

Miheil Szaakasvili korábban vezető szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004. január 25-től Georgia elnöke, majd 2008-tól 2013-ig ismét az ország államfője volt. 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, majd 2015. május 30-tól 2016. november 7-ig az Odesszai Területi Állami Közigazgatási Hivatal vezetője volt, de 2017-ben kiutasították Ukrajnából. 

2020. május 7-én Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök az állami reformokért felelős Nemzeti Reformtanács vezetőjévé nevezte ki. Ekkor már Georgiában büntetőeljárás folyt Szaakasvili ellen, és később a kinevezése miatt Georgia visszahívta Ukrajnából a nagykövetét. 2021-ben tartóztatták le Miheil Szaakasvilit, miután illegálisan visszatért Georgiába, ahonnan már 2013-ban száműzték. 

(Borítókép: Miheil Szaakasvili 2015. március 13-án.  Fotó:  Vincent Mundy / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok