Index Vakbarát Hírportál

Brutális drágulás: kiderült, mennyibe fog kerülni a ponty karácsonykor

2022. november 19., szombat 17:25

A karácsonyi időszakban a pontyszelet kilós ára elérheti a 4000 forintot, az afrikai harcsa pedig még ennél is többe kerülhet. Az aszályos időjárás, továbbá az üzemanyag, a takarmány és az energia árának növekedése jelentősen megviselte az ágazatot, 2021-hez képest több mint 40 százalékos drágulás tapasztalható.

Egy hónap van hátra karácsonyig, amire a halgazdálkodási ágazat szereplői már készülnek, ugyanis a magyarországi haltermelés csaknem 40 százaléka ilyenkor kerül a fogyasztók asztalára. A Pénzcentrum utánajárt, hogy milyen halas szezonra készülhetnek a magyar vásárlók, milyen mennyiségben és milyen áron lesznek elérhetők a vásárlók kedvenc halai az ünnepi időszakban.

Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy az aszályos időjárás, továbbá az üzemanyag, a takarmány és az energia árának növekedése jelentősen megviselte az ágazatot az elmúlt évben.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint pedig már tavaly 15 százalékos termelés-visszaesés volt a Dunántúlon a vízhiány miatt, az idei tapasztalatok és előrejelzések szerint 2022-ben akár 30 százalékos is lehet a termelés-visszaesés a 2020. évi termelt mennyiséghez képest.

A karácsonyi időszakban tehát a fogyasztók várhatóan

Ennek ellenére Sziráki Bence bizakodó, ugyanis „idén is arra lehet számítani, hogy kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban is”. 

Egy év alatt 42 százalékos drágulás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 októberében Magyarországon egy kiló pontyszelet vagy pontyfilé átlagára 3580 forint volt, ami 42 százalékkal magasabb, mint 2021 októberében. 

Egy év alatt tehát több mint 1000 forinttal lett drágább a pontyszelet vagy -filé Magyarországon, ami azt is jelenti, hogy néhány kiló filén már sok ezer forintos bukta lesz az idén.

Az Infostart szerkesztősége pedig azt tapasztalta, hogy az egyik legnagyobb magyarországi hipermarket akciós újságjában 4390 forintért kínálják a pontyfilét. Ez majdnem 50 százékkkal több, mint tavaly ilyenkor. Akik spórolni akarnak, azok választhatják a „vegyes busaszeletet”, ahhoz már 2499 forintért hozzájuthatnak, a ruszliról nem is beszélve – tették hozzá.

(Borítókép: Marcin Bielecki / MTI / EPA)

Rovatok