Index Vakbarát Hírportál

Nagy István: Kapacitáskieséssel kell számolni az üzemanyagellátásban

2022. november 19., szombat 10:22

Megbeszélést folytatott a Mol multinacionális olaj- és gázipari vállalattal az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter beszámolója szerint „az ország energiaellátása jelen körülmények között biztosított”. Azonban a „Dunai Finomító újraindításakor további karbantartási feladatok merültek fel, emiatt kapacitáskieséssel kell számolni az üzemanyagtermékek vonatkozásában”.

Bacsa Györggyel, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatójával és Hazuga Károllyal, a Mol Downstream ügyvezető igazgatójával tárgyalt az Agrárminisztérium – számolt be szombat délelőtt Facebook-posztban Nagy István agrárminiszter. 

Az agrárminiszter szerint a „beszélgetésen elhangzottak rávilágítottak arra, hogy az ország energiaellátása jelen körülmények között is biztosított”.

Az indokolatlan hangulatkeltés szükségtelen

– húzta alá a bejegyzésben Nagy István. 

Ugyanakkor úgy véli, hogy „az elmúlt hetek eseményei – mint például a Barátság kőolajvezeték megállása – megmutatták: a stratégiai készletek rendelkezésre állása kiemelt jelentőségű”. Valamint kiemelte, hogy „az eddig felszabadított készletek visszatöltése elengedhetetlen, hiszen többek között ezzel biztosítható Magyarország üzemanyagellátása”.

A Mol ezen kötelezettségeinek is maradéktalanul eleget tesz és arról is téjékoztatást adtak, hogy lezárult a Dunai Finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindításakor további karbantartási feladatok merültek fel, ami miatt kapacitáskieséssel kell számolni az üzemanyagtermékek vonatkozásában – írta a posztban az agrárminiszter.

Mint arról az Index is beszámolt, a Mol körlevélben értesítette több száz partnerét arról, hogy jövő héten, azaz a november 21-vel kezdődő héten nem tud biztosítani számukra sem dízelt, sem pedig benzint.

Rovatok