Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől több kisebb benzinkút sem kap üzemanyagot, néhány helyen nem szolgálják ki az autósokat hatósági áron

2022. november 20., vasárnap 11:22

Hétfőtől több benzinkút sem kap üzemanyagot a Moltól, ami az érintettek szerint veszélyezteti a kisebb települések üzemanyag-ellátását. A Mol szerint átmeneti korlátozás van szó. A vállalat közölte: továbbra is kimagasló az üzemanyag iránti kereslet, a döntésre amiatt volt szükség, hogy az ország minden egyes pontján biztosítva legyen a kiszolgálás.

Nagy István agrárminiszter arról számolt be, hogy kapacitáskieséssel kell számolni az üzemanyagtermékeknél. Az árstopos üzemanyag egyes érintettek szerint hatalmas veszteséget okoz a kutak üzemeltetőinek, így a kisebb töltőállomásokon úgy döntöttek, egyszerre csak néhány liter üzemanyagot lehet majd tankolni. A Mol szerint csak átmeneti az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása.

Számunkra Magyarország működése és ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy továbbra is el tudjuk látni az autósokat. Az üzemanyag iránti kereslet továbbra is kimagasló, így – annak érdekében, hogy az ország minden pontján tudjunk üzemanyagot biztosítani – átmenetileg felfüggesztettük bizonyos kiskutak, a viszonteladó ügyfeleink egy részének kiszolgálását. Az érintett 194 viszonteladóval szemben a Mol-nak kiszolgálási kötelezettsége nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük. Ez az ügyfélkör az összes hazai töltőállomás 10 százalékát teszi ki, a Mol-tól pedig szeptemberben a magyar viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének a 2,5 százalékát vásárolta meg. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket

- áll a Mol közleményében.

Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) egy listát is közölt arról, hogy hétfőtől mely települések kis benzinkútjain lehetnek ellátási gondok. 

Napi 400 liter üzemanyagot tudunk kiadni, de a mai napra elfogyott a készlet

– közölte a Nógrád megyei karancslapujtői Rool Benzinkút tulajdonosa az ATV-vel. Amíg ez a 400 liter kitart, nyitva tartanak, ha elfogyott, egyszerűen bezárnak. A Facebook-oldalán a kút közölte, hogy még él és működik, egyelőre nyitva tud tartani.

Elegük lett a benzinkút-tulajdonosoknak

Néhány benzinkút tulajdonosa is úgy döntött, hogy elegük van a hatósági áras üzemanyagból, így például néhány Shell kút úgy döntött, hogy nem árulják tovább a 480 forintos benzint és gázolajat, és vannak olyan kis kutak, ahol legfeljebb két liter tankolható a hatósági áras üzemanyagból.

A siklósi Avia kútnál egy felirat jelzi, hogy ne is próbálkozzanak az autósok hatósági áras üzemanyagot tankolni, sőt a hatósági áras üzemanyag egyikéből maximum 1 litert lehet egy nap alatt vásárolni náluk.

Egy pécsi kútnál csak 10 liternyi ársapkás benzint lehet vásárolni naponta egy autóba. Az egyik ilyen kicsi benzinkút tulajdonosa szerint ez a helyzet már nem vicc, egy élet munkáját teszik tönkre a hatósági áras üzemanyaggal.

Most már mindenkinek nagyon fáj. Lehet, hogy eddig voltak kiskutak, akik a tartalékból bírták, de most már nem, és ezzel valamit kezdeni kell. Nem kapok semmit, mégis nyitva kell legyek, fizetem a rezsit, fizetem az embereket, és hogy átadom-e üzemeltetésre a kutat? Akkor is mindenki félti azt, amit egy élet munkájával összeszedett, és ezt nem adja ki a kezéből, például én sem

– mondta Tillkovics András, a Andromeda Kft. ügyvezetője.

A jelenlegi benzinárstop december 31-ig biztosan érvényben marad a kormány korábbi döntése értelmében.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok