Index Vakbarát Hírportál

Ismét összeül a Monetáris Tanács, több adatot is közölni fognak

2022. november 20., vasárnap 10:42

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé a jövő héten.

Jövő héten kedden tartja kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. Az előző, októberi ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó két szélét sem módosította. Korábban a jegybanknál már egyértelművé tették, hogy nem kívánnak változtatni az alapkamat mértékén.

A szigorú monetáris kondíciók tartós fennmaradása biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését – közölte akkor az MNB.

Csütörtökön a keresetek szeptemberi adatait teszi közzé a KSH.

Legutóbb augusztusban érkeztek az adatok, akkor 497 200 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 507 000 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forintot ért el. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 17,3 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A reálkereset 0,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez mért, 15,6 százalékos növekedése mellett.

Pénteken az októberi foglalkoztatottság, munkanélküliség statisztikáit publikálja a KSH.

Szeptemberben a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 708 ezer volt, szemben az augusztusi 4 millió 713 ezerrel. Az év kilencedik hónapjában 185 ezren voltak állás nélkül, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék. A július–szeptemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 178 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt – emlékeztetett erre az MTI. 

Rovatok