Index Vakbarát Hírportál

Horror árak: ezek a dolgok drágultak a legjobban az utóbbi egy évben

2022. november 21., hétfő 07:22

A Portfolio összegyűjtötte, hogy mely termékek drágultak a legdurvább mértékben az utóbbi egy évben Magyarországon. A legnagyobb emelkedés általánosságban az élelmiszereknél látható.

A 40 százalék körüli élelmiszer-inflációt mindenki érzi a pénztárcáján, és ezek a termékek azok, amelyek általánosságban véve is nagyon felfelé húzzák az inflációt. A közelmúltban a kifli.hu ügyvezető igazgatója beszélt az Indexnek arról, hogy miért nőtt ekkora mértékben az élelmiszerek ára.

Most a Portfolio gyűjtötte ki azt, hogy – a KSH adatai alapján – pontosan mely termékek azok, amelyeknek a legnagyobb mértékben nőtt az ára 2021. október és 2022. október közt. A listán jó néhány olyan dolog található,

amelynek egy év alatt a duplájára nőtt az ára.

A drágulási lista első 10 tételéből 8 az élelmiszerek közül került ki. A top 10 így néz ki: 

Meglepő lehet, hogy a lista legalján van néhány olyan dolog is, amelynek az ára nemhogy nőtt volna, hanem csökkent is. Ezek az alábbiak:

A Portfolio ezenkívül azt is kigyűjtötte, hogy egyhavi összevetésben, idén szeptember és október közt mely termékeknél volt a legnagyobb az árváltozás. Talán nem meglepő, de a tüzelőanyag vezeti a listát, a termékek többsége azonban élelmiszer. Ez a top 10 így néz ki:

Az áremelkedés vélhetően a közeljövőben sem fog megállni, és sajnos az alapvető élelmiszereknél is nagymértékű inflációra lehet számítani a következő hónapokban.

(Borítókép: Oláh Tibor/MTI)

Rovatok