Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétezer üzlet zárt be fél év alatt, és még több bolt húzhatja le a rolót év végéig

2022. november 21., hétfő 10:01

Több mint 2000 üzlet zárt be 2022 első fél évében. A csökkenő tendencia azonban évtizedek óta tart, amit a tavaszi választás utáni bónuszok utáni vásárlókedv sem fordított meg, és az év második felében még több üzlet bezárására számítanak a szakemberek.

Az év első felében több mint kétezer bolt zárt be az országban, köztük 450 élelmiszer- és italbolt, 180 zöldséges, közel 400 ruhaüzlet és csaknem ugyanannyi iparcikkbolt – derült ki a KSH adataiból.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a nagy alapterületű áruházak a beszerzés terén és döntően a gazdálkodásban előnyben vannak a kisebb boltokkal szemben, de a kisebb boltoknak is megvan az előnyük.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke úgy véli, az érintett kisboltok gyakran családi vállalkozások, családtagok dolgoznak benne, ezért nincs alkalmazottjuk, akinek a kifizetése kiadást jelentene. A kisebb üzletek leginkább a vásárlói szokások változásának estek áldozatul.

A 90-es évek közepén 160 ezer bolt volt az országban, 2022-ben mintegy 110 ezer.

Nőtt a csődre ítélt üzletek száma

A bezárásra ítélt üzletek száma az év második felében gyorsabban nőhet, már csak azért is, mert a problémák is halmozódnak. Hornyák József gazdasági elemző szerint az emberek egyre jobban keresik majd az olcsóbb termékeket, ezért hanyagolni fogják a kisebb boltokat, ami szintén felerősítheti a negatív tendenciákat. A kis üzletek bezártak, viszont több inkább nagyobb területen nyitott meg újból – derül ki az ATV riportjából.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány 2023-ban 8 millió forinttal támogatja a falusi kisboltokat, amire pályázni lehet. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség azonban tovább bővítené a támogatottak körét.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte, azt szeretnék, hogy minden olyan kereskedelmi vállalkozás, aki érintett a hatósági árakban és veszteséget szenved, azok kaphassanak a kormány támogatásából.

Októberben is az elszálló élelmiszerárak húzták az inflációt. A fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest 21,1 százalékkal emelkedtek, az élelmiszereké átlagosan 40 százalékkal ugrott meg.

(Borítókép: Dinendra Haria/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok