Index Vakbarát Hírportál

Közös szemétszállító céget hoz létre a Mol és a Budapesti Közművek

2022. november 22., kedd 16:13

A két vállalat szándéknyilatkozatot írt alá a főváros és Pest vármegye ötven településének hulladékgazdálkodását ellátó közös cég létrehozásáról.

A szándéknyilatkozat rögzíti a két társaság által közösen alapított új cég létrehozásának és jövőbeni működésének fő alapelveit – derül ki a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és a Mol közleményéből.

A nem kötelező érvényű szándéknyilatkozat alapján az új társaság a tervek szerint 2023. július 1-jétől, az új országos hulladékgazdálkodási koncessziós modellre való átállást követően látja majd el Budapest és a közelben lévő ötven település hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatait. Az új vállalat tulajdonosa 50-50 százalékban a Mol Nyrt. és a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. lesz, és a Fővárosi Közterület-fenntartó biztosítja számára az eszközparkját, a telephelyeit, valamint rendelkezésre bocsátja 1300 dolgozóját is.

A Budapesti Közművek FKF hulladékgazdálkodási divíziója jelenleg évente mintegy 650 ezer tonna hulladék egybegyűjtését végzi Budapest, valamint tíz agglomerációs település mintegy kétmillió lakosa és több tízezer vállalkozása számára. A Budapesti Közműveknek a közös vállalatban elérhetőek lesznek azok a források, amelyek biztosítják a hulladékgazdálkodási vagyonelemek értéknövelő fejlesztéseit, a Mol pedig teljesíteni tudja a koncessziós pályázatban vállalt kötelezettségeit.

Ebben a korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a következő évtől az önkormányzatok helyett a Mol rendeli majd el a hulladék begyűjtését, szállítását és feldolgozását. A hulladékgazdálkodási koncessziós jogokat 35 évre elnyerő olajtársaság köt majd szolgáltatási szerződéseket az önkormányzatokkal és dönti majd el, hogy mikor, melyik utcából viszik el a szemetet, illetve azt is, hogy mit kezdenek majd a hulladékkal.

Rovatok