Index Vakbarát Hírportál

Románia elfogadta a villamos energia és gáz fogyasztói árának korlátozását

2022. november 23., szerda 15:14

Módosításokkal elfogadta a bukaresti képviselőház szerdán a kormány augusztusban hozott „ársapka-rendeletét”, a következő három fűtési szezonra kiterjesztve a villamos energia és gáz fogyasztói árának középtávú hatósági korlátozását.

A kihirdetésre váró jogszabály szerint 2023. január 1-től 2025. március 31-ig Romániában hatóságilag korlátozott áron vásárolhatják mind a lakossági, mind pedig az ipari fogyasztók az energiát. A villamos energiánál a fogyasztás függvényében négy tarifát állapítottak meg: a legalacsonyabb 68 bani (56 forint), a legmagasabb 1,3 lej (107 forint) kilowattóránként – írja az MTI. 

A lakosságot is külön kategóriákba sorolják

Havi 100 kilowattórás fogyasztásig minden lakossági fogyasztó a legalacsonyabb tarifát fizeti az áramért. A legalább egy kiskorút egyedül nevelő szülők, a legalább három kiskorú (vagy még tanulmányait végző 26 év alatti fiatalt) eltartó családok, illetve a gyógykezelésükre elektromos orvosi műszereket használó fogyasztók ezen küszöbérték felett is a 68 banis tarifával fizetik a villamos energiát.

A havi 100 és 255 kilowattóra közötti fogyasztás tarifája 80 bani, az ezt meghaladó energiafogyasztásért pedig már 1,3 lejt számlázhat a háztartásoknak a szolgáltató.

Újdonság a jelenleg hatályos ársapka-rendelethez képest, hogy már nem a tavalyi átlagfogyasztás alapján sorolják a különböző kedvezményes árkategóriákba a fogyasztókat, hanem az aktuális energiafogyasztásuk alapján, ha pedig nem olvasták le a villanyóra állását, akkor az utolsó három hónap átalgát veszik alapul.

A másféle védelemben nem részesülő ipari fogyasztók szintén 1,3 lejes tarifával vásárolhatják a villanyáram kilowattóráját.

A kilowattóránként 1 lejes kedvezményes tarifával (tavalyi átlagfogyasztásuk 85 százalékáig) a kis- és középvállalkozásokat, illetve a közintézményeket, egyházakat, az állami és magánkórházakat, oktatási intézményeket, bölcsődéket, idősotthonokat, közszolgáltatókat, a bukaresti metróvállalatot, a mezőgazdasági vállalkozásokat és az élelmiszeripari vállalatokat védi a jogszabály.

A földgáz esetében nem vezettek be új tarifákat, de a korábbi ársapka-rendelet hatályát meghosszabbították. A most megszavazott törvény szerint a lakossági fogyasztók 31 banis, az ipari fogyasztók pedig 37 banis áron vásárolhatják a gázt kilowattóránként 2025. március végéig.

A román kormánykoalíció novemberben egyezett meg a villamosenergia maximalizálásáról 

A román kormánykoalíció pártjai november elején megegyeztek a villamos energia árának a kategóriánkénti maximálásáról – közölte csütörtökön Nicolae Ciuca miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. 

 A koalíciós pártok a háztartások számára a fogyasztás függvényében három árkategóriát szabtak meg. A száz kilowattóra (kWh) alatti átlagos havi fogyasztású háztartásoknak 0,68 lejt (55,87 forint), a száz és 255 kWh közötti havi fogyasztású háztartásoknak 0,8 lejt (65,73 forint) kell fizetniük egy kilowattóra villamos energiáért.

Az energiaválság az ország legnagyobb vegyi üzemét is érzékenyen érintette 

Az országban dúló energiaválság miatt augusztus végén két hétre bezárt a borzesti Chimcomplex, Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme csütörtökön az áram és a földgáz drágulása miatt. 

A társaság nehezményezte, hogy európai és világpiaci versenytársai sokkal kedvezőbb feltételekkel jutnak energiához, és az olcsóbban előállított termékek elárasztják Románia és a környező országok piacait, ezzel tovább rontják Románia külkereskedelmi mérlegét. Éppen ezért a Chimcomplex az állam közbelépését sürgette, mielőtt létszámleépítésre kényszerülne.

Az energiaárak korlátozását április elsején vezették be egy évre. A korlátozás a lakossági fogyasztókra és a kisvállalkozásokra vonatkozik. 

Rovatok