Index Vakbarát Hírportál

Oroszország leállítja az olajszállítást azokba az országokba, amelyek támogatták az ársapkát

2022. november 24., csütörtök 17:19

Nem szállít olajat Oroszország azoknak az országoknak, amelyek támogatták az olajársapka bevezetését. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az orosz olaj árplafonjának bevezetése nemcsak piacellenes, de megzavarja az ellátási láncokat és bonyolítja a helyzetet a világ energiapiacán.

Oroszország úgy döntött, nem szállít olajat olyan országokba, amelyek csatlakoztak az orosz olajársapka bevezetéséhez – jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. 

Többször hangoztattuk, hogy az orosz olaj úgynevezett árplafonjának bevezetése piacellenes intézkedés, megzavarja az ellátási láncokat, és jelentősen bonyolíthatja a helyzetet a globális energiapiacokon. Az Orosz Föderáció nem tervez olajszállítást olyan országokba, amelyek csatlakoznak a vásárlók kartelljéhez

– mondta a szóvivő a csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy sok olajtermelő ország is ellenzi az intézkedést. Szerinte ők megértik, hogy ezt az intézkedést Oroszország ellen pusztán gazdasági okokból célozták meg a nyugati országok – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

Brüsszelben üléseznek a miniszterek

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön döntés születhet brüsszeli energiaügyi ülésen az orosz kőolaj árplafonjáról, ami a tárgyalásokról kiszivárgott információk alapján hordónként 65 és 70 dollár között lesz. Az EU-ban megoszlanak a vélemények, egyes tagállamok sokkal alacsonyabb, míg mások magasabb árplafon mellett érvelnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Belgiumba utazott az energiaügyi miniszterek ülésre. A tárcavezető beszámolója szerint heves vita zajlik a tárgyalóteremben, azonban Magyarország kitart az álláspontja mellet, miszerint „a brüsszeli olajársapka nem vonatkozhat a csővezetékes szállításokra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre”.

Ideológiákkal nem lehet a magyar otthonokat fűteni vagy az ipart működtetni

– húzta alá a politikus. 

Rovatok