Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb fát vágnak ki karácsonyra, az idei szárazság pusztította a fenyőket

2022. november 24., csütörtök 08:06

Elkezdték kivágni a leendő karácsonyfákat az adventi időszakhoz közeledve. A termelők az idei faállomány állapotáról elmondták, hogy jelentős drágulás nem várható.

A tévhitekkel ellentétben a piacra kerülő áru nem erdők „kiirtásából”, hanem faiskolákból származik – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

A vágásra szánt fákat átlagosan öt-tíz évig gondozzák. Egyhektáros területen körülbelül kilencezer fa fér el, ebből 250-300 darabot vágnak ki egyszerre. A leggyorsabban a lucfenyők nőnek, ezeket öt-nyolc évesen, az ezüstfenyőket hat-tizenegy évesen, a nordmannokat pedig csak a nyolcadik évtől értékesítik. Korábban a termelők maguk hordták a fővárosba az áruikat, ma a fenyők nagyobb részét kereskedőknek adják el.

Mint arról beszámoltunk, idén 10 százalékos drágulásra számíthatunk a karácsonyfák tavalyi árához képest, miközben a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés. Hat-hétszáz termelői családnak biztosítanak megélhetést a karácsonyi fenyők körülbelül 300-3500 hektáron. A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról is szállítanak a környező államokba.

Az idei szárazság elpusztította az állomány felét

Egy jáki család beszámolt az állományáról, melyre az idei aszályos időszak rosszul hatott. Hiába tűrik jól a szárazságot, az idei, több hónapos csapadékhiány miatt a friss ültetvény mintegy fele elpusztult. Horváthné Németh Anna elmondta, a fákat csak karácsony előtt 4-5 nappal vágják ki és hálózzák be, de aki akarja, előre kiválaszthatja a neki tetsző példányt. A kivágott fák helyére minden évben újat telepítenek.

A csákánydoroszlói Sipos László a vaol.hu szerint öt hektáron nevel karácsonyfának való fenyőket. A legkeresettebb fajta még mindig a hagyományos nordmann, a lucfenyőt sokan az illata, az ezüstöt pedig a szépsége miatt keresik. Meglátása szerint jelentős áremelkedés nem várható, viszont hat az árra az infláció.

A környezettudatosság jegyében az a hír járja, hogy kevesebben állítanak karácsonyfát, ezért olcsóbb lesz a fa, miközben

a termelők állítólag a szokottnál kevesebb fát vágnak ki, ami pedig drágulásra utal.

Egyre keresettebbek a cserepes fenyők, melyek tízezerről 15-20 ezer forintra drágultak.

A hazai termesztésű vágott lucnak – mint az egyik legkeresettebb fenyőnek – az ára az utóbbi öt évben alig változott, de a munkabérek mintegy ötven százalékkal emelkedtek.

A termelők a teol.hu szerint úgy számolnak, körülbelül tíz százalékkal kerül többe idén a fenyőfa, mint tavaly. Az euró-forint árfolyam változása elsősorban a nordmann fenyőre van hatással, amelyből évente 500 ezer darab érkezik az országba. A szakemberek szerint az import felfelé húzza a hazai termesztésű fák árát is, így a lucfenyőké már egyre jobban közelít az import nordmann fenyőkéhez. 

A lucfenyő darabjáért tavaly 3000-3500 forintot, az ezüstfenyőért 4500-5500, a nordmann darabjáért 6000-8000 forintot kértek a kereskedők.

(Borítókép: Kaszás Tamás/Index)

Rovatok