Index Vakbarát Hírportál

Mit jelent Európának, ha csökken a gázszállítás Ukrajnán keresztül?

2022. november 24., csütörtök 06:38

A Gazprom belengette azt a fenyegetését, miszerint jövő héttől csökkentik az Ukrajnán keresztül Európa felé érkező gázszállítást. Az európai vezetők állítólag felkészültek erre az eshetőségre, de nehezen lenne meg az orosz gáz nélkül.

Az ukrajnai útvonal az utolsó olyan vezeték, amely még mindig szállítja az orosz gázt Európába, mivel Moszkva a háború kitörése óta folyamatosan csökkenti a szállításait. A kereskedők és a politikusok arra készülnek, hogy Oroszország még ezt is vissza fogja szorítani – írja a Bloomberg.

Néhány köbméter Moldovának szánt gázt Ukrajnában őriznek – írta Telegram-csatornáján az orosz cég, amely azzal gyanúsítja Ukrajnát, hogy gázt halmoz fel Moldovának. A Gazprom emiatt közölte, hogy november 28-tól korlátozza a Moldovának jutó gáz mennyiségét. Ukrajna maradéktalanul leállította a Moldovának szállított gázt – közölte honlapján az Átviteli rendszerirányító.

Ukrajna szerint szeptembertől a két ország virtuális fordított gázáramlásba kezdett a hrebeniki ponton. A virtuális ellenirányú áramlások azt jelentik, hogy a Moldovának szánt orosz gázmennyiségek egy része Ukrajnában maradhat, beleértve a tárolást is. Európa pedig amiatt aggódhat, mert a Moldovával kapcsolatos probléma azt jelezheti, hogy közeleg a teljes leállás.

Hiába a szokásosnál jobban feltöltött tározók, Európa nehezen vészelné át a telet az orosz gáz nélkül. A piac már figyelembe vette az orosz áramlások további csökkenésének lehetőségét, így csak akkor fog érdemben reagálni, ha ez valóban bekövetkezik – magyarázta Katja Yafimava, az Oxfordi Energiatudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

„Ez a szándék a tények nyilvánvaló manipulálásáról szól annak érdekében, hogy igazolják az európai gázmennyiség további csökkentéséről szóló döntést” – mondta az Átviteli rendszerirányító egyik munkatársa. A Gazprom számításai szerint Ukrajna eddig közel 53 millió köbméter gázt halmozott fel, amelyet Ukrajnának szánna.

Ha ezek a szabálytalanságok fennmaradnak, akkor a Gazprom november 28-án délelőtt tíz órától megkezdi az Ukrajnába irányuló szállítások csökkentését.

A cég jelenleg 43 millió köbméter gázt küld naponta Európába Ukrajnán keresztül. A Moldovába irányuló szállítást október óta napi 5,7 millió köbméterre csökkentette.

Rovatok