Index Vakbarát Hírportál

A Marsot és a Holdat is célba vette az EU

2022. november 24., csütörtök 06:00

Az Európai Unió nem akar lemaradni a világűrben és szárazföldön egyaránt nagyhatalom Egyesült Államokkal és Kínával szemben, ezért az Európai Űrügynökség (ESA) jelentősen növelte költségvetését. Új Hold-missziókat is bejelentett az űrszervezet szerdán.

Az ESA Párizsban tartott miniszteri szintű tanácskozásán az űrügynökség 22 tagországa 16,9 milliárd euróra növelte a hároméves költségvetés keretét. Ez tizenhét százalékos növekedés az előző büdzséhez képest. A kezdeti cél a 18 százalékos emelés volt – közölte az MTI.

Josef Aschbacher, a szervezet vezérigazgatója szerint az összeggel olyan Európát építenek, amelynek űrprogramja tükrözi politikai és jövőbeli gazdasági erejét.

A költségvetés nagy részét a Hold és a Mars felderítését célzó programokra fordítják.

Döntés született arról is, hogy Európa továbbra is részt vesz a Nemzetközi Űrállomás (ISS) munkájában, így az ESA asztronautái 2030-ig használhatják az ISS-t  ismertette az MTI.

Az uniós űrprogram fejlődésével felértékelődik az űrtudományos szakemberek tudása is. Nem meglepő, hogy újabb egyetemek csatlakoznak az űrtudományi képzésekhez, és a kurzusok száma is növekszik.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter rámutatott: az új költségvetésnek köszönhetően az ESA képes lesz az Egyesült Államoktól és Kínától függetlenül tevékenykedni a világűrben.

Robert Habeck német gazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyamatos befektetés az Európai Űrügynökségbe lehetővé teszi a jó együttműködést a Nemzetközi Űrállomással, valamint folytatódhat az európai robotholdjáró fejlesztése.

Rovatok