Index Vakbarát Hírportál

Amerika tarol a háború által sújtott európai piacon

2022. november 25., péntek 11:37

A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacának 2022. évi jelentős átalakulásáról tett közzé rövid tanulmányt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A jelentés szerint az Európába irányuló amerikai LNG-szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában.

A MEKH tanulmánya szerint a cseppfolyósítottföldgáz-piac kereslet-kínálati folyamataira a korábbi években az volt jellemző, hogy a bővülő kínálat növekményének jelentős részét az ázsiai piacok vették fel, míg Európa a fennmaradó volumeneket fogadta. Az ázsiai kereslet tíz év alatt közel 200 milliárd köbméterrel emelkedett, Európában pedig folyamatosan épültek ugyan az LNG-terminálok, de a kihasználtságuk csak 30 százalék körül alakult.

A tanulmányban leszögezik: Idén teljesen új helyzet állt elő az LNG-piacon.

Ázsiában a zéró-Covid-politika következtében és az emelkedő árak hatására csökkenő gázfelhasználás miatt megtört a kereslet emelkedése. Ezzel szemben Európa az orosz vezetékes szállítások drasztikus csökkenése miatt jelentős LNG-kereslettel jelent meg a piacon. Míg Kína 2022 első nyolc hónapjában 16 milliárd köbméterrel kevesebb LNG-t használt, addig Európában 37 milliárd köbméterrel emelkedett az LNG-import.

A jelentés kiemeli: a legnagyobb változás az amerikából Európába irányuló importban volt.

Az EUROSTAT adatai szerint 2021 azonos időszakához képest 2022 első hét hónapjában 15 milliárd köbméterrel emelkedett. Míg 2021-ben az USA 8 milliárd köbméter LNG-t juttatott Európába, addig ez a mennyiség 2022 első hét hónapjában 23,2 milliárd köbméterre nőtt. Mivel ugyanebben az időszakban az USA teljes LNG-exportja csak 8 milliárd köbméterrel emelkedett, a többletszállítás közel fele az ázsiai szállítások átirányításának köszönhető – derült ki a MEKH közleményéből.

(Borítókép: Mark Felix / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok