Index Vakbarát Hírportál

Enélkül a magyar cég nélkül nagy bajban lenne Európa mezőgazdasága

2022. november 25., péntek 15:26

Kilencven százalékban magyar tulajdonban van az a cég, amely kisvállalkozásként indult, és ma már Európa egyik legnagyobb növényvédőszer-gyártója. A turbulens gazdasági helyzet közepén is fejleszt a Chemark Zrt., most egy 13 millió eurós beruházással erősítenek.

A 13 millió eurós fejlesztés révén évi tízmillió literrel nő a gyártási kapacitás, ezzel a Chemark Zrt. elérte a 65-67 millió literes éves kapacitást, amellyel Európa egyik legnagyobb növényvédőszer-gyárává vált – mondta gyáravató beszédében Tégi Ervin, a cég vezérigazgatója.

Átadták a növényvédőszer-gyártással foglakozó Chemark Zrt. új gyárépületét pénteken a Peremartoni Ipari Parkban; az 1500 négyzetméteres csarnokban növényvédő szert gyártanak és csomagolnak – ismertette az MTI.

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a gyáravatón közölte: a kilencven százalékban magyar tulajdonú Chemark Zrt. beruházását 1,3 milliárd forinttal támogatta a kormány.

A helyettes államtitkár beszédében szólt arról, hogy a kormánynak a nehéz körülmények között a költségvetési egyensúly megtartására kell törekednie úgy, hogy közben a gazdaság növekedjen.

Kiemelte: Magyarország a befektetők számára ígéretes terep, adórendszere európai viszonylatban kedvező. Jelentős eredménynek nevezte, hogy az elmúlt 11 év alatt egymillió munkahelyet sikerült teremteni.

Tájékoztatása szerint a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal nőtt a gazdaság, ez az unión belül az ötödik legkedvezőbb adat. Az év egészében 4,8 százalékos növekedéssel számolhatunk – húzta alá.

A Chemark Zrt. a vezérigazgató elmondása szerint 2020 óta dinamikusan fejlődött, az éves termelés 42 ezer tonnáról 57 ezer tonnára emelkedett. Ugyanezen időszak alatt a dolgozói létszám 310-ről négyszázra bővült.

A vállalat tavalyi bevétele húszmilliárd forint volt, az adózott eredmény 2,9 milliárd forint. Az idei várható bevétel 25 milliárd forint felett, az adózott eredmény hárommilliárd forint felett várható.

A Chemark Zrt. legfontosabb partnere a Syngenta és a Sumitomo Chemicals Agro Euro – ismertette az MTI.

Rovatok