Index Vakbarát Hírportál

Főleg anyagi okokból váltana a magyar lakosság elektromos autóra

2022. november 25., péntek 08:56

Az egyik nagy biztosítócég felmérése szerint a magyar lakosság közel hatvan százaléka tervez villanyautót vásárolni a következő években. A váltás oka azonban sokkal inkább anyagi, mint környezetvédelmi lenne.

Az elektromos autók elterjedésének okai többek között az európai uniós jogszabályokban, az állami támogatásokban, az adókedvezményekben és az üzemanyagárak folyamatos emelkedésében keresendők – derül ki az Allianz felméréséből. 

A cég szerint az első számú motivációt az állami kedvezmények és támogatások jelentik: 46,3 százalék. A második helyen az ismerősök általi ajánlás végzett 26,1 százalékkal. A környezettudatosság 12,4 százalékkal az utolsó előtti helyen végzett – írja az Infostart

A kormány 2016 óta összesen 15 milliárd forintot fordított az elektromos autók beszerzésének támogatására. A kutatásban résztvevők válaszaiból az derül ki, hogy a legfontosabb tényező az autómodell típusa, utána következik a hatótáv, illetve hogy mennyire közel található töltőállomás. 

Az ár és a megtérülési idő – meglepő módon – csak a lista közepén foglal helyet. A felmérésben résztvevők alig egynegyede végzett előzetes tájékozódást a márkákkal kapcsolatban elérhető biztosításokról és fedezetekről. 

A biztosítók néhány jó tanácsot fogalmaztak meg a leendő tulajdonosoknak. Elsőként alaposan át kell gondolni, hogy milyen érvek mentén hoznánk meg a döntésünket és pontosan mit enged meg a pénztárcánk. Azt is meg kell fontolnunk, hogy új vagy használt autót vennénk-e.

Emellett több márka készletét is meg kell vizsgálni, mert előfordulhat, hogy jobb opciót tudnak nyújtani. Ha használt autót vásárolunk, akkor mindenképp ki kell vizsgáltatni egy hozzáértővel, illetve azt is fel kell mérni, hogy merre vannak a töltőállomások. 

A felmérés biztosításra vonatkozó eredményeit dr. Gombolai Éva, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértőjének tapasztalatai is megerősítik. Az emberek többsége nem tudja megmondani, hogy mi a különbség a kötelező gépjármű-felelőségbiztosítás (KGFB), a casco és a jogvédelmi biztosítás között – magyarázta. Az elektromos autóknál ráadásul speciális is lehet a helyzet.

Rovatok