Index Vakbarát Hírportál

Hullámvasútra ültette Brüsszel a forintot

2022. november 27., vasárnap 14:00

Eseménydús héten vannak túl a piacok, a jegybankok döntései és az energiaválsággal kapcsolatos döntések mozgatták az árfolyamokat.

Hullámvasútra ültette Brüsszel a forintot, amelynek árfolyamát nagyrészt az uniós forrásokkal kapcsolatos hírek mozgatták az elmúlt héten. A Frankfurte Allgemeine Zeitungban megjelent hír, mely szerint Magyarország állítólag több milliárd eurónyi uniós forrástól eshet el, lehangolta a forint árfolyamát. 

Hétfőn 408-as szintről indult a forint, majd péntek reggel 413 körülre csúszott az euróval szemben. Délutánra viszont belehúzott a magyar fizetőeszköz, és a nap végéig 408-as szinten tudott maradni. Összességében viszont negatívan zárta a hetet a forint.

Legközelebb a bizottság november 30-i, uniós forrásokkal kapcsolatos hivatalos állásfoglalása lehet nagy hatással a forint árfolyamára. 

Ellentétes irányvonalak

A nemzetközi tőzsdéken a Fed kamatdöntése mozgatta az árfolyamokat. Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint az elkövetkező hónapokban lassulni fog a monetáris szigorítás üteme. Ezzel ellentétes monetáris politika rajzolódik ki az Európai Unióban, ugyanis az Európai Központi Bank (EKB) a szigorítás folytatását helyezte kilátásba. Ezt megérezte a dollár is, ugyanis az euró árfolyama alig változott pénteken, és július eleje óta a legmagasabb szintnél jár 1,04 dollár fölött, mivel az EKB- és a Fed-kamatlábak a jegybanki jegyzőkönyvek alapján el fognak térni. 

Többnyire emelkedéssel zártak a főbb európai indexek, az FTSE-100 index 1,4 százalékos pluszt ért el, a DAX 1,12 százalékkal emelkedett, az EuroStoxx 50 pedig 1,28 százalékkal lépett előre a múlt hét folyamán. Érdemes megjegyezni, hogy az FTSE-100 index háromhavi csúcs körül jár.

A tengerentúlon is erőteljes emelkedés volt tapasztalható. A Dow 2,1 százalékkal, az S&P 1,6 százalékkal erősödött, a Nasdaq 2,88 százalékos pluszban zárt.

Ázsiában vegyesen teljesítettek a piacok. A CSI300 0,17 százalékkal nőtt, a Nikkei is 1,28 százalékot emelkedett, a Hang Seng pedig 0,48 százalékot esett.

Keresleti aggodalmak az olaj körül

Az olajár a keresleti aggodalmak nyomása alatt csökken. A Brent ára egy hét alatt 7,19 százalékkal csökkent 83,87 dollárra, a WTI-nyersolaj ára 1,8 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 76,85 dolláron pénteken. Az olaj árát nagyban befolyásolja, hogy a G7-es államok a héten készítik el az orosz olajra vonatkozó ársapkajavaslatukat. Az elmúlt napok találgatásai 65–70 dollár/hordó közötti maximált árról szólnak.

Az aranynak jó hete volt, 1755 dollárra emelkedett, ami 0,05-ös erősödést jelent.

(Borítókép: Mohai Balázs / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok