Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is növekszik a magyar beruházások volumene

2022. november 28., hétfő 09:51

Összesen 7,7 százalékkal nőttek a beruházások 2022 harmadik negyedévében, melynek részletes adatait hétfő reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,7 százalékkal nőtt a fejlesztések volumene az idei év harmadik negyedévében, míg az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,9 százalékkal emelkedett – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Mint írják, az élénkülést a háztartások, illetve a vállalkozások dinamikus aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés fejlesztései csökkentek. A meghatározó súlyú feldolgozóipari, valamint az energiaipari és lakásberuházások növelték, a szállítás, raktározáshoz, míg a mezőgazdasághoz kötődő fejlesztések visszafogták a nemzetgazdasági beruházásokat.

A KSH megjegyzi, hogy a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest 1,9 százalékkal emelkedett. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,5 százalékkal nőtt, a gép- és berendezésberuházásoké pedig 2 százalékkal csökkent.

Az egyes nemzetgazdasági ágakban eltérően alakult a beruházások volumenváltozása:

Az adatokból az is kiolvasható, hogy a nemzetgazdasági beruházások 2022. III. negyedévi, 7,7 százalékos volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá (7,6 százalékponttal).

Szintén növelte a beruházási aktivitást az ingatlanügyletek, az energiaipar, valamint a kereskedelem beruházási teljesítménye (3,2, 1,2, illetve 0,2 százalékponttal). Ugyanakkor a szállítás, raktározás és a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése visszafogta a volumenbővülést (1,1, illetve 0,3 százalékponttal).

(Borítókép: Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2022. október 10-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok