Index Vakbarát Hírportál

A Nébih szennyezést talált egy tejüzem termékeiben

2022. november 28., hétfő 12:44 | aznap frissítve

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxinszennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten – jelentette be hétfői közleményében a hivatal.

A Nébih ugyanakkor megjegyzi, hogy az érintett tételek nem kaphatók kereskedelmi forgalomban. A további vizsgálatokkor újabb szennyezett késztermékeket nem tártak fel, így a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatóak.

A közleményben emlékeztettek, hogy az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.

A Nébih elismerte, hogy a toxinok jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése és a termékekben határérték alatti értéken tartása érdekében.

Ez a közlemény szerint a vállalkozások részéről rendszeres önellenőrző vizsgálatok elvégzésével valósítható meg. Probléma vagy gyanú esetén pedig haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot. Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magánlaboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébihet – zárta közleményét a hatóság.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok