Index Vakbarát Hírportál

Virágzik a nagy testű halak feketekereskedelme

2022. november 29., kedd 13:12

Nagy testű tiszai pontyot sikerült lefoglalnia és szabadon engednie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

Továbbra is virágzik a nagy testű halak feketekereskedelme, újabb nagy testű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

A Nébih keddi közleménye kiemeli: a halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban százezres nagyságrendű halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

A próbavásárláskor a horgász elmondta, hogy a hal a Tiszából származott, így az – a hal védelméről és a halgazdálkodásról szóló törvény, valamint a KTVHESZ 2022-es horgászrendje alapján – kereskedelmi forgalomba nem hozható. A Nébih ÁHSZ és a KTVHESZ halőrei a pontyot lefoglalták és visszaengedték eredeti élőhelyére.

Több mint félmillió forintba kerülnek

Mint írták, a sporthorgászat egyre nagyobb teret hódít: a horgásztársadalom jelentős része ma már nem élelmiszerként tekint a halra, hanem pusztán a minél nagyobb zsákmány kifogásában érdekelt. Így országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magánhorgásztó, amelyek kimondottan a „nagyhal” fogásának élményét garantálják a horgászok számára. A komoly horgászati reklámértékkel bíró nagy testű halak felnevelése azonban több évtizedes munka eredménye, épp ezért nehezen beszerezhetők, és 

piaci értékük – egy 25-30 kilogrammos ponty esetében – meghaladhatja a 600 ezer forintot.

Ezért jelentős a természetes vizekből kifogott nagyhalak feketekereskedelme a magánhorgásztavak számára, mely jelenséget a Nébih ÁHSZ többek között a hirdetési felületek, közösségimédia-felületek folyamatos monitorozásával is igyekszik visszaszorítani.

A természetes vizek halállománya nemzeti kincs, élőhelyük megőrzése és fenntartható hasznosítása közös feladat, ezért a hatóság azt kéri, hogy aki a horgászattal, halászattal vagy halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztal, jelezze az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail-címen.

Rovatok