Index Vakbarát Hírportál

Németországban csökkent az infláció novemberben

2022. november 29., kedd 15:42

A német szövetségi statisztikai hivatal kedden közölte, hogy Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben. Az élelmiszerek árnövekedése viszont az októberi 20,3 százalékról novemberben 21 százalékra gyorsult.

A Destatis előzetes adatai szerint novemberben a fogyasztói árak éves szintű emelkedése tíz százalék volt az októberi 10,4 százalék után. Az elemzők az októberivel megegyező, 10,4 százalékos novemberi éves inflációval számoltak.

Az MTI beszámolója szerint a német fogyasztói árindex 2021 júliusa óta lényegesen felülmúlja az Európai Központi Bank (EKB) kétszázalékos célját.

Az élelmiszerek árnövekedése az októberi 20,3 százalékról novemberben 21 százalékra gyorsult, a szolgáltatásoké négy százalékról 3,7 százalékra lassult, az energiáé pedig 43 százalékról 38,4 százalékra mérséklődött éves összevetésben.

Novemberben – szintén nem végleges adat szerint – havi bázison 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az októberi 0,9 százalék emelkedés után. Szakértők kisebb, 0,2 százalékos havi szintű csökkenésre számítottak novemberben októberhez képest.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi bázison nulla százalék volt novemberben az októberi 1,1 százalék után, míg éves összevetésben az emelkedés az októberi 11,6 százalékot követően novemberben 11,3 százalékra lassult. A német statisztikai hivatal december 13-án ismerteti a novemberre vonatkozó végleges adatokat.

Rovatok