Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: Magyarország el fogja kerülni a recessziót, ezt vállaltam és vállalom

2022. november 30., szerda 09:42

Együtt kell dolgozni velem, lehet gondolkodni azon, hogy ez jó vagy rossz. De a munkát végezzük el – fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Biztosítók Szövetsége konferenciáján, annak kapcsán, hogy az állam nagyobb szerepet kíván magának ebben a szektorban.

2022. november 30-án immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Magyar Biztosítók Szövetsége a szektor legnagyobb biztosítási konferenciáját. A rendezvényt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nyitotta meg.

Itt a recesszió

A bankszektorral kapcsolatos érzelmi állapotomat lehet látni, de hogy szeretnek-e vagy sem, arról megoszlik a vélemény. Azt biztosan megértették, hogy együtt kell dolgozni velem, és ez igaz lesz a biztosítói szektorra is

– kezdte beszédét a miniszter, aki szerint a biztosítói szektor kevesebb figyelmet kapott eddig, és ezért a jövőben többet fog. Felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a szektorban az állam szabályozási aktivitása sokkal nagyobb lesz a következő években, és több egyeztetés is lesz.

El lehet gondolni, hogy ez jó vagy rossz. De a munkát végezzük el

– fogalmazott a miniszter, aki szerint kedvezőtlen gazdasági környezettel kell most szembenézni. Ez azt jelenti, hogy az idei évben 4,5-5 százalék közötti GDP-növekedés lesz, jövő évben egy picivel 1 százalék feletti. Magyarország el fogja kerülni a recessziót, „ezt vállaltam és vállalom”.

Ezt követően Nagy Márton kitért arra, hogy a nemzetközi gazdasági környezetben több sokkhatás éri a gazdaságokat, a legjelentősebb az energiaszektort érte. Szerinte alapvetően a külső környezetből eredően a szankciós infláció lassuló növekedéshez fog vezetni, és alapvetően minden az energiaárakból vezethető le.

A MINISZTER SZERINT EURÓPA EL FOGJA – SŐT MÁR EL IS VESZTETTE – A VERSENYKÉPESSÉGÉT. ÉS EZ MÁR A HÁBORÚ ELŐTT MEGTÖRTÉNT.

Európa lemaradása nagyon nagy Ázsia és Amerika mögött, jelentősnek minősítette a versenyhátrányt. A miniszter úgy látja, hogy az energia tekintetében van egy lecsúszás, ami recesszióba viszi az eurózónát és Angliát. De szerinte iparágak fognak eltűnni, a vegyipar például ki fog kopni Európából. Nagy Márton szerint iparágak fognak eltűnni, főleg azok, amelyek energiaintenzívek. Az iparági átrendeződés pedig a hagyományos iparágakat is érinteni fogja.

A miniszter két dologban látja a hiányt az európai politikai döntéshozóknál: egyrészt, hogy ezt hagyják, másrészt, hogy későn kezdődött a beavatkozás. „Katyvasz az egész” – fogalmazott, és szerinte ebből „ki kell maradnunk”.

Az infláció növekedése

Nagy Márton szerint az infláció együtt jár ezzel a válsággal, mert kínálati sokkból alakult ki.

Az infláció emelkedése olyan szintű, amit több évtized óta nem látott a világ. Ez az infláció egy-két évig biztosan velünk marad, és a kamatok is emelkedni fognak. Kérdés az, hogy ezek a kamatok hol tetőznek

– elemezte a helyzetet.

FONTOS NEKÜNK, HOGY A DOLLÁRRAL MI TÖRTÉNIK. TEHÁT HA A DOLLÁR GYENGÜL, A MI SZEMSZÖGÜNKBŐL ENNEK ÖRÜLNI KELL A MINISZTER SZERINT.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint nehéz év elé néz Magyarország, és nehéz évtized következik. Szerinte az a kérdés, hogy ebben a versenyképességi lemaradásból hogyan fog tudni kimaradni Magyarország. Szerinte Magyarországon a növekedés fenn fog maradni, a költségvetési hiány pedig zárulni fog, a fiskális prudenciát meg kell őrizni, és az államadósságnak csökkennie kell Nagy Márton szerint.

ARRA HÍVTA FEL A FIGYELMET, HOGY A MAGAS INFLÁCIÓS KÖRNYEZET, AMI MAGYARORSZÁGOT IS ÜTI, VELÜNK MARAD.

Szerinte nagyon érdekes kérdés, hogy miért emelkedik a készpénzállomány, hiszen „ez egy zombi megtakarítás”. Az állampapírok is lemaradóak voltak, de az új termékek már megfogták ezt a trendet. A biztosítási megtakarítások viszont folyamatosan csökkentek.

A biztosítói szektor stabil, de azt látjuk, hogy nem használja ki a lehetőségeit. Nincs erőverseny és nincs konszolidáció, a szektor megfagyott. Értem, hogy mindenki jól érzi magát, de ez nem jól van. Ez az irány nem jó

– tette egyértelművé a gazdaságfejlesztési miniszter, aki szerint nagyon sok szereplő van a szektorban. Bár a magyar tulajdon emelkedik, még mindig alacsony a részaránya.

A biztosítói szektor egy stratégiai szektor, a miniszter szerint nagyobb figyelmet érdemel. Ebben pedig az első az öngondoskodás lesz, majd az egészségbiztosítás, ami fejlődni fog, a kérdés az, hogy ebbe az állam mennyire lép be. A lakásbiztosítási körben nincs verseny, ezért a kormány elkezdte megvizsgálni.

LAKÁSBIZTOSÍTÁSNÁL LESZNEK SZABÁLYOZÓI VÁLTOZÁSOK. ITT LESZNEK A LEGHAMARABB VÁLTOZTATÁSOK.

Az agrárbiztosítást tekintve pedig a miniszter szerint az aszálykár bemutatta, hogy ez sem működik jól, és „ezért ebben is együtt fogunk dolgozni az érdekképviseletekkel”. Kiemelte: az állam fizikailag be fog lépni a piacra, úgy, ahogyan a bankszektorba.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. május 26-án. Fotó:  Szollár Zsófi / Index)

Rovatok