Index Vakbarát Hírportál

Fontos dologra hívták fel az autósok figyelmét

2022. december 1., csütörtök 08:33

A mai naptól az autósoknak lehetőségük nyílik az éves országos és éves megyei matricák elővásárlására. A személygépkocsik (D1 díjkategória) üzembentartóinak a megyei matricáért 5720, az évesért 49 190 forintot kell fizetniük.

Fontos tudnivaló, hogy az elővásárolt matricák érvényességének kezdete 2023. január 1., nem pedig a vásárlás napja, így ezek a jogosultságok idén még nem használhatóak, tájékoztatott az e-autopalyamatrica.hu portál.

Az érvényesség vége 2024. január 31., azaz összesen 13 hónap érvényességi idővel számolhatnak az elővásárlók, akik bankkártyával vagy átutalással is megvásárolhatják a kiválasztott vignettát.

Drágulnak a matricák

A korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak inflációkövető emelését tette lehetővé, de az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves jogosultságok ára ennek ellenére nem a jelenlegi fogyasztói árindex szerint, hanem csak 5 százalékkal emelkedik.

A díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a heti (10 napos) és havi termékek árát, így a rövidebb időszakokra vásárlóknak is jobban megéri éves matricát vásárolni: 2023-tól 9 db heti matrica ellenértéke megegyezik az éves jogosultság árával.

A 2022-ben keletkezett pótdíj kiváltása csak a 2022-es éves országos e-matrica vásárlásával lehetséges, ezen jogosultság decemberben a NÚSZ Zrt.-nél vásárolható meg, írja az MTI.

(Borítókép: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok