Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: Több száz benzinkutat vásárolt a Mol Lengyelországban

2022. december 1., csütörtök 16:25

Még januárban röppent fel a hír, hogy a Mol több mint négyszáz benzinkutat tervez vásárolni Lengyelországban, aminek értelmében a cégnek több töltőállomása lesz Lengyelországban, mint Magyarországon. Nyáron az Európai Bizottság jóváhagyta az ügyletet, most pedig lezárult a tranzakció.

Még 2022 januárjában számoltunk be arról, hogy a Mol megállapodást írt alá a PKN Orlen, valamint a Grupa Lotos lengyel vállalattal, ami a fogyasztói szolgáltatások szegmensen belül több portfólióelem eladását és megvásárlását érinti.

Az Európai Bizottság nyáron jóváhagyta a PKN Orlennek a Lotos felvásárlását. A Mol úgy jön a képbe, hogy versenyjogi előírás, hogy egyetlen szereplő se válhasson túlságosan dominánssá egy piacon, így nem lehetséges, hogy a PKN és a Lotos minden eszközét egybeolvasszák. Azért, hogy ez a helyzet ne álljon elő, eszközöket ad el a Molnak, így már a tranzakció megfelelt az Európai Bizottság által támasztott versenypiaci feltételeknek.

A Portfolio most azt írja, hogy pont került az ügy végére, és sikerült lezárni a tranzakciót, így 610 millió dollár értékben a Mol megvette a Lotos Paliwát, amely a Lotos olajtársaság tulajdonában lévő benzinkutak 80 százalékát üzemelteti.

Az ügylet értelmében a Mol 417 töltőállomást szerzett meg Lengyelországban, így a cég a harmadik helyre lépett elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.

A tranzakció lépései a következők voltak: 

  1. A Mol belép Lengyelországba úgy, hogy 417 töltőállomást vásárol meg 610 millió dollár értékben, amely készpénzellenértékből, valamint pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből áll.
  2. A következő lépésben a hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy a vállalat megszerezze a harmadik pozíciót a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. Így lesz a megállapodással a Molnak több töltőállomása Lengyelországban, mint Magyarországon.
  3. A Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek 259 millió dollár értékben, a kutak közül 144 töltőállomás Magyarországon, 41 töltőállomás Szlovákiában található.

Ezzel a tranzakcióval a Mol máris átlépte 2025-re kitűzött stratégiai célját, és tíz országban mintegy 2400 töltőállomásra bővítette hálózatát. Az eladási és a vételi tranzakciók zárása egyaránt a vételár nettó adósság és a működő tőke korrekciójával valósult meg.

(Borítókép: Mark H Milstein / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok