Index Vakbarát Hírportál

Ezek a világ legdrágább városai 2022-ben

2022. december 2., péntek 17:42

Az Economist Intelligence Unit (EIU) által kiadott idei globális megélhetési index szerint az ukrajnai orosz háború és a világjárvány elhúzódó hatásai miatt 2022-ben 8,1 százalékkal emelkedtek az átlagos megélhetési költségek.

„Az ukrajnai háború, az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók és Kína szigorú koronavírus elleni zérótolerancia-politikája ellátási problémákat okozott, amelyek az emelkedő kamatlábakkal és az árfolyamváltozásokkal együtt világszerte megélhetési válságot okoztak”  – mondta Upasana Dutt, az EIU világszintű megélhetési költségekért felelős vezetője.

A felmérésben szereplő 172 városban az elmúlt 20 év legnagyobb áremelkedése tapasztalható. A benzinárak növekedése különösen erőteljes volt (akárcsak tavaly), de az élelmiszerek, a közüzemi szolgáltatások és a háztartási cikkek is drágultak.

Az EIU, amely a világ 172 városában követi nyomon a mindennapi kiadásokat, londoni székhelyű. A brit főváros idén jelentősen visszaesett a listán, a 27. helyen landolt. A top 10-ben négy európai város szerepelt – Zürich volt a hatodik helyen, ezt követte Párizs, Koppenhága és Genf.

A megélhetési költségek emelkedésének fő oka

A nyugat-európai áremelkedés legjelentősebb oka a gázárak emelkedése volt, ami az Ukrajnában zajló orosz háború és a régió alternatív gázforrások keresésének eredménye. Egy liter benzin ára a tavalyi év hasonló időszakához képest 22 százalékkal drágult.

Nem meglepő, hogy az orosz városokban, Moszkvában és Szentpéterváron is jelentős emelkedés volt tapasztalható a megélhetési költségek terén. Ukrajna fővárosát, Kijevet nem elemezték idén. A gázköltségek mellett az EIU a másik tényezőnek nevezte az euró egyenlőtlen értékét, amelyet az idei listán szereplő európai városok közül nem mind használ – az Egyesült Királyságban a font, Svájcban pedig a frank használatos.

Három másik európai város – Stockholm, Lyon és Luxemburg – szintén lemaradt a listáról. Bár úgy tűnik, hogy New Yorknak már régen a lista élén kellene állnia, ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városa az első helyen végzett, holtversenyben a gyakori győztes Szingapúrral. 2021-ben New York a hatodik helyen állt.

Két másik amerikai metropolisz is bekerült a top 10-be: Los Angeles holtversenyben a negyedik helyen végzett Hongkonggal, San Francisco pedig a nyolcadik helyen áll. Az EIU által évente nyomon követett 172 városból összesen 22 található az Egyesült Államokban (köztük Portland, Boston, Chicago és Charlotte). E 22 város mindegyikében emelkedett az infláció idén. Eközben a tavalyi győztes Tel-Aviv a harmadik helyre esett vissza.

Az első tíz helyezett:

(Borítókép: Szingapúri városkép. Fotó: Goh Keng Cheong / Getty Images)

Rovatok