Index Vakbarát Hírportál

Akár milliókat spórolhatunk egy új banki szolgáltatással

2022. december 2., péntek 11:48

A jelzáloghitelek kamatai az elmúlt hónapokban szakadatlanul emelkedtek, ezért egyre kevesebben vesznek fel hitelt. Az OTP Bank új szolgáltatással küzdené le a kamatingadozások miatt kialakult bizonytalanságot, hogy újra meghozza a kedvet a hitelekhez.

A megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő alatt egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát, ha csökkennek a bankközi kamatok. A szolgáltatás minden, decembertől igényelt Végig FIX ingatlanfedezetű hitelhez automatikusan jár, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek kivételével – ismertette az OTP Bank.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője a friss bejelentésről elmondta: a lakossági ügyfelek jó részét távol tartja ma a hitelfelvételtől, hogy a bankok jelzáloghitel-kamatai folyamatosan emelkednek, a törlesztőrészletek az egekben vannak.

Miután a bankok egyre nagyobb része végig fix konstrukciókat kínál, ezért sokan félnek, hogy a kölcsönük kamata és így törlesztőrészlete végig magas maradhat 

– világított rá a szakértő.

Az OTP ajánlatát a szakértő szerint a többi bank is követi. Az ügyfelek abban a várt esetben, amikor az infláció mérséklődik, és így a hitelkamatok is lejjebb korrigálnak, díj- és költségmentesen módja lesz a hitelének költségét ehhez az alacsonyabb kamathoz igazítani, és így akár milliós összeget megspórolni a hitelén – foglalta össze az új szolgáltatás lényegét az MTI-nek.

A korábban felvett hitelekhez ez a szolgáltatás jelenleg nem érhető el. Az OTP Bank a kamatstop bevezetésekor (2022. január) felfüggesztette a változó kamatozású, majd a kamatstop kiterjesztésekor (2022. október) minden nem végig fix ingatlanhitel értékesítését. Az elmúlt évek során az ügyfelek kockázatkerülő magatartása miatt lényegében a kereslet is megszűnt a változó kamatozású konstrukció iránt. Az OTP Bank már csak Végig FIX kamatozású ingatlanhitel-konstrukciókat kínál ügyfelei számára – közölte a pénzintézet az MTI-vel.

Rovatok