Index Vakbarát Hírportál

A megugró rezsiköltségek nehéz döntésre kényszerítik a háziorvosokat

2022. december 3., szombat 09:18

Durván megemelkedtek a háziorvosi rendelők rezsiköltségei. A tartalékkal nem rendelkező háziorvosoknak két választásuk van: vagy nem fűtik a várókat, vagy pedig ideiglenes bezárják a rendelőiket.

Az újpesti kerületi orvosok megnövekedett költségeit magára vállalta az önkormányzat, a Magyar Orvosi Kamara pedig levélben fordult a kormányzathoz segítségért. A szécsényi szakorvosi rendelőben elromlott a fűtőkészülék, ezért jelenleg a várótermeket alig fűtik. A helyreállítást nem tudják kigazdálkodni, a javítás is tízmillió forintba kerülne.

Az energiaárak emelkedése miatt a számláik befizetése is komoly gondot okoz. „Az energiaár-emelkedés miatt a 4 millió forintos havi számlát nem tudjuk fizetni és nem tudunk működni” – mesélte az ATV Híradójának Barrak Ahmad, intézményvezető főorvos.

Hasonló probléma országszerte jellemző: a híradónak nyilatkozó Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint számtalan rendelőben alig kapcsolják be a fűtést.

 „Arra nekem bizonyítékom nincsen, de előfordulhat, hiszen ha azt nézzük, ahol csökkenteni lehet a hőmérsékletet, az a váró” – felelte arra a kérdésre, hogy a betegek nagykabátban ülnek-e már a várókban. Ezt egy névtelenséget kérő Pest megyei háziorvos is alátámasztotta. 

Mi a rendelőnkben a váróhelyiségekben kényszerültünk sajnos lekapcsolni a fűtést, hiszen nem tudjuk, hogy milyen rezsiemelkedéssel számolhatunk. Bizony hideg van nálunk a váróban, a betegek kabátban ücsörögnek, amíg a rendelésre várnak

– mesélte. A Magyar Orvosi Kamara adatai szerint a háziorvosi vállalkozások több mint felének ötszörösére vagy még ennél is nagyobbra növekednek majd a kiadásai. Újpesten közel hatvan háziorvosi praxis fordult az önkormányzathoz segítségért. 

„Az önkormányzat pedig végül úgy döntött, hogy a gyermek és háziorvosi praxisok megnövekedett rezsiterheit egy az egyben átvállalja” – mondta Trippon Norbert alpolgármester. Ehhez a források átcsoportosítására volt szükség. 

 Az alapszintű egészségügyi ellátás biztosítása olyan feladat, amit ha törik, ha szakad, meg kell oldani

– magyarázta az alpolgármester. A háziorvosi rendelők megsegítése érdekében a Magyar Orvosi Kamara levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek. Ebben a rezsitámogatás növelését kérik. A Belügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a megkeresésre.

Rovatok