Index Vakbarát Hírportál

Jön az olajársapka, de Magyarország mentességet kapott

2022. december 3., szombat 18:13

Az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható. Magyarország ugyanakkor mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól – közölte hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter bejegyzésében azt írta, az Európai Unió bevezeti az olajársapkát, pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak. Szijjártó Péter úgy vélte, az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat.

Az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

fogalmazott a posztban. Hozzátette, ezzel ismételten sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását – közölte az Európai Bizottság szombaton. A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat.

Közölték: noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

Arról, hogy megegyeztek az uniós tagállamok abban, hogy 60 dolláros maximumárat vetnek ki az Oroszországból importált olajra, a Reuters már a bejelentés előtt értesült. Mint megírtuk, december 5-én lép életbe a vezetékeken érkező orosz olajra kivetett embargó, amelyről még tavasszal hoztak döntést.

Orbán Viktor miniszterelnök december 2-án, péntek reggel többek között az Európai Unió szankcióiról, a migrációról és a helyreállítási alapról is beszélt a Kossuth rádióban. A miniszterelnök szerint december 5-én lép hatályba a legkomolyabb szankció, amely az olajra vonatkozik, amihez annyit fűzött még hozzá, hogy most ugrik a majom a vízbe.

„Magyarországnak ugyanakkor joga van hozzáférni az olajhoz” – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, várják, hogy az árakban mit okoz ennek bevezetése. A miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszel az olaj után az atomerőművekre és a gázra is szankciókat akar kivetni.

(Borítókép: Stiller Ákos / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok