Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György olyat mondott, hogy abba a forint is beleszédült

2022. december 5., hétfő 15:04

A múlt heti erőteljes ingadozások után hétfő reggel 410 körül kezdte a jegyzést a forint az euróval szemben, majd Matolcsy György jegybankelnök kritikus hangvételű megjegyzései után gyengülésnek indult. A magyar fizetőeszköz árfolyamát a csütörtöki inflációs adat, a földgáz világpiaci ára és a brüsszeli fejlemények mozgatják a héten.

A múlt héten többször is a 410-es árfolyam körül táncolt a forint, sőt rövid időre be is nézett alá. A hétfő reggelt is ezen a szinten kezdte a magyar fizetőeszköz, majd délelőtt 10-11 óra körül gyors gyengülésbe kezdett Matolcsy György jegybankelnök beszédével párhuzamosan. 

Az infláció Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

– mondta az MNB elnöke, aki azzal folytatta, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és úgy véli, ez sokba kerül. A súlyos kijelentések állhattak a forintárfolyam kilengése mögött is.

A délutáni órákban úgy nézett ki, hogy kezd magához térni a forint, majd újra gyengülni kezdett, jelenleg 413 közelében jár.

A BUX index is negatívan zárta a napot, 2,5 százalékot süllyedt hétfőn. Az OTP részvényei estek a legnagyobb mértékben a hazai blue chipek közül.

Ezen a héten a csütörtöki inflációs adat lesz meghatározó a forint árfolyamában, valamint a brüsszeli fejlemények és a gáz világpiaci árának alakulása.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok